25.12.2009. / 13:32

Autor: Renato Baretić

Božićni poklon HAC-u: Kako je Vlada prikrila novi kredit kod Hypo banke

Kad bi vas tko zamolio da mu nabrojite pet akutnih žarišta korupcije u Hrvata, zacijelo biste mu među njima spomenuli Vladu, HAC i Hypo banku, ne biste li?

Blagdani su, i svi se mediji bave time koliko je pala potrošnja građana u world, west, avenue i inim shitty-centrima. Izbori su, i svi se mediji nadugačko bave dosadnim analizama o tome kako je ova kampanja bila predugačka i predosadna. Klima se kovitla kao nikad ranije i svi se mediji bave šokovitim temperaturnim skokovima od po tridesetak stupnjeva.

U takvom ozračju sasvim je razumljivo da se malogdje našlo mjesta za notiranje informacije o tome kako je 23. prosinca, na zatvorenoj sjednici, Vlada RH dala suglasnost za zaduživanje HAC-a za sto milijuna eura, i to ni manje ni više nego baš kod Hypo banke.

A ni tamo gdje se za tu vijest ipak našlo mjesta, nije niti slovcem pojašnjeno čemu će taj kredit poslužiti, u što će se tolika lova ulupati sad kad su (nisu li?) manje-više svi kapitalni projekti Hrvatskih autocesta hibernirani do daljnjega, a i nekoliko čelnika tog javnog poduzeća, te poneki pouzdani kooperant, blagdane provodi u ustanovama posebne namjene.

Igra skrivača s građanima

Kad bi vas tko zamolio da mu nabrojite pet akutnih žarišta korupcije u Hrvata, zacijelo biste mu među njima spomenuli Vladu, HAC i Hypo banku, ne biste li? A eto, ipak, jedva da ste igdje mogli čuti ili pročitati to da je prekjučer Vlada HAC-u odobrila novo golemo zaduživanje, baš kod Hypo banke... Na sto milijuna eura, uz nepoznatu kamatu, na zatvorenoj sjednici... Dan prije Badnjaka, kad su sve novine već dovršile svoje božićne trobrojeve... Na početku blagdanskog perioda kad će većina nadležnih biti nedostupna ili opravdano odsutna, sve tamo negdje do sredine siječnja...

Dotad ćemo već imati i novog predsjednika i skuplji plin i štošta još za zabavljanje javnosti (tko zna, možda Simonica nađe novu ljubav života, Grdović ode u komunu, Slovenci zatraže Baranju, takve stvari...) a kredit od sto milijuna eura, naravno, već će biti isplaćen. Dijelom već zacijelo i potrošen u tko zna koju svrhu.

Prisežem: bit ću jamac (ili sudužnik, po izboru) onome tko me uvjeri da su to čista posla.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 26.12.09. 10:06

Ma gospon Baretić otkuda vam ideja da bi vlada pod predsjedanjem sadašnje premijerke poplašila neke pare ili nedaj bože otvorila još jednu korupcijsku aferu.....Ako malo bolje pogledate oko glava nekih ministara vidi se sjaj svetačkih aureola....koliko ja znam i za uzimanje kredita bi trebalo raspisati javno nadmetanje....


registracija
18/11/09

graditelj13, 26.12.09. 12:11

Ovakvi komentari mogu doći samo od novinara komentatora "opće namjene" koji se u sve podjednako (ne) razumiju: danas malo pišu o politici, sutra o terorizmu, prekosutra o graditeljtsvu, pa malo o sportu - uglavnom o svemu što je trenutno zanimljivo i o čemu se priča, ali o svemu plitko, površno i bez ikakve dublje pripreme. Konkretno, u ovom slučaju tema je graditeljstvo i plaćanja radova na autocestama. Zar Vi g. Baretiću mislite da je s danom prestanka izvođenja radova na gradilištima situacija s plaćanjima i dugovanjima podmirena .po načelu "nema radova - nema troškova - nitko nikome nije dužan"? Vjerojatno ne znate, a niste se udostojali niti pitati kolege novinare koji pokrivaju to područje gospodarstva ili pitati stručnjake koji o tome malo više znaju, da se ovim kreditom, kao i nekoliko narednih (koji još nisu dobiveni) plaćaju radovi koje su brojne tvrtke odradile u proteklih godinu dana a koja im nisu do danas plaćeni. Ta višemjesečna dugovanja mnoge tvrtke dovelo je na rub egzistencije, jer nisu sve tvrtke imale povlašteni status kao razne Skladgradnje i sl. Ima tu veliki broj manjih tvrtki kojima direktno HAC, ili nositelji posla (Viadukt, Hidroelektra, Konstruktor, Dalekovod, Strabag i dr) nisu platili brojne radove, odn. nisu im htjeli niti ovjeriti građevinske knjige i količine izvedenih radova kako se ne bi prikazalo stvarno stanje dugovanja jer nije bilo osiguranih izvora plaćanja. Raznorazna nebulozna obećanja Sanader i ekipe za vrijeme lokalnih izbora o gradnji autocesta od svukuda prema svagdje, prouzročile su mnogobrojne otvorene obveze prema izvođačima koji su dobili te polsove na natječajima i započeli s izvođenjima iako za te radove nije bilo financijskih pokrića u proračunu HAC_a za ovu ili više godina unaprijed. Za to su najmanje krivi izvođači. Zato, ovakve vijesti o dobivanju kredita za podmirenje davno odrađenih radova, iako za opće poimanje javnosti predstavljaju još jedan čavao u lijesu koji nam se kao državi i općem financisjkom kolapsu sprema - za brojne graditelje i njihove radnike predstavljaju spas od propasti i od gubljenja posla. Zato mislim da je tema Vaše kolumne promašena, te vam predlažem da se ubuduće malo bolje pripremite kod pisanja pojedinih tema i sveobuhvatno sagledate materiju koja Vam je tema kolumne, te da manje senzacionalistički a više analitički pristupite svome poslu.


registracija
27/7/09

columbo, 27.12.09. 08:24

@graditelj13,
Ne bih se htel mesat, ali posto sam i samim citanjem vaseg osvrta nehotice umijesan u temu o kojoj se radi, to mi nesto govori da ne mogu ostati ravnodusan. Dakle ukoliko ovo shvatite kao dobronamjernost, onda nema ni potrebe mojoj isprici, nadam se.
Vi, naime korite novinara na nesto sto jest njegova poanta - dakle, zasto je gotovo tajno odobren kredit uz "praporce predpraznicke veceri", odnosno zasto nema vise transparentnsti u podrucju za koje smo bas u ovom vremenu toliko zainteresirani. Osim toga autor komentara konstatira - "u sto ce se ta lova ulupati", sto je po mojem sudu jedino ispravno misljenje, koje nazalost zbog svega sto nam se dogadja postaje i retoricko pitanje u ovo gluho doba opceg grabeza i korupcije.
No, ja naprosto, gle cuda, shvacam vasu ljutnju i oporost, jer slutim neposrednost involviranja u temu, (sto uostalom i sam nick kazuje), ali traziti cednost, koju vi nota bene, sugerirate od nase Vlade, HAC-a i Hypo banke, isto vam je kao i buditi zauvjek sletjelu pticu... Jer, iskustva su nam bolna i nas krik i bijes odjekuju sve do neba, zbog obavljenih, a ne placenih radova, zbog neovjerenih knjiga, kosenja trave, gdje ni struka nema, pituravanja tunela povijesne arhitekture itd, itd...
Ipak, necu zamarati, jer priznajem nisam strucnjak, pa bas zato volio bih izvorno tumacenje o tom kreditu, (ako nije grijeh pitati), jer novinar mi je ukazao na moguce dodatne makinacije, zasto ne vidim da je trebao biti veliki poznavalac u tom podrucju...Medjutim, vi ste nacinom vaseg reagiraja, moju sumnju u ispravnost ovog cina jos vise povecali, nehotice sugerirajuci, da se mozemo kajati samo za izgovorenu, a nikada ili rijetko, za presucenu rijec...Ali, novinarstvo, koliko ja razumijem ima neka druga pravila.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika