25.12.2009. / 18:29

Autor: Boris Bilas

Najveća radost ovog Božića: Nakon ponoći 24 sata odmora od predsjedničkih izbora

Predsjednik se bira na pet godina većinskim izbornim sustavom, a ako se ne izabere u prvom krugu, 10. siječnja održava se drugi krug s dva kandidata koji su u prvom osvojili najviše glasova

Napokon smo dočekali i to, božićni poklon s 24-satnim zakašnjenjem. Lica koja smo posljednjih mjeseci bili prisiljeni gledati barem na kratko će nestati s malih ekrana te ćemo Štefanje provest u miru i bez ikakvih nesuvislih poruka dvanaest kandidata koji niti nakon provedene kampanje još nisu shvatili za što se u stvari kandidiraju.

Izborna šutnja počinje u ponoć, ali taj poklon, nažalost, će trajati samo do nedjelje navečer, a onda će nas u iduća dva tjedna ponovno mučiti dvoje sretnika koji će preživjeti nedjeljni kvalifikacijski krug, jer teško je vjerovati da će itko od dvanaestorice veličanstvenih već u prvom krugu osvojiti više od 50% glasova.

Josipović i Bandić u prednosti

Ako je vjerovati anketama u drugom krugu očekuje nas borba dvojice SDP-ovaca, jednog aktualnog i jednog bivšeg. Ivo Josipović i Milan Bandić najbliže su plasmanu u drugi krug, no ako smo nešto naučili iz prethodnih izbora to je da se anketama i ne može previše vjerovati.

Istina je vjerojatno kako je Josipović korak ispred ostalih i vjerojatno će ući u drugi krug, isto kao što je istina da će Milan Bandić na putu prema drugom poluvremenu imati veliku podršku birača u BiH koji bi mu mogli donijeti možda i presudne glasove. No, pričekajmo nedjelju navečer.

Najdulja predsjednička kampanja

Iza nas je najdulja predsjednička kampanja od kada je nezavisne Hrvatske, isto tako iza nas je vjerojatno najdosadnija kampanja koja je neslužbeno počela još prije ljeta, a završava na sam Božić. Kampanju su obilježili unutarstranački sukobi u SDP-u i HDZ-u koje su izazvali kandidati koji su se protivno volji svojih matičnih stranaka odlučili kandidirati kao nezavisni. Zbog toga je iz SDP-a izbačen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a iz HDZ-a Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Nekih većih međusobnih okršaja nije bilo, možda jedino prepirka Dragana Primorca i Nadana Vidoševića. Osim toga sve se svelo na ponavljanje nekih fraza i programa koji samo potvrđuju kako većina kandidata nije ni svjesno da se nije kandidirala za predsjednika Vlade već za predsjednika Republike.

Problem financiranja

Nije bilo iznenađenja poput Stipe Mesića 2000., niti je bilo iskakanja iz pašteta kao 2005. Najveći skandal u biti je zakon o financiranju kampanja koji dopušta da kandidati krivo prikažu troškove svoje kampanje i da birači nikada ne saznaju tko u stvari financira potencijalne predsjednike. Sve to bez ikakvih sankcija. Državno izborno povjerenstvo već godinama bespomoćno širi ruke, ali promjene nema.

Umjesto da oni koji prikažu krive podatke budu, barem za početak, izbačeni iz utrke, kandidati mogu trošiti koliko god žele i čije god novce žele, a da pritom mogu prikazati što god ih je volja. Tako primjerice Milan Bandić može DIP-u predati izvještaj u kojem piše da je potrošio 1000 kuna na kampanju i nitko mu ništa ne bi mogao.

Naravno takav izvještaj Bandić nije predao, ali ako je vjerovati GONG-u kandidati su pošteno "srezali" brojke te su potrošili puno više nego što su to prikazali DIP-u.

No, dok je ovakvog zakona ne može im se ništa zamjeriti.

Hebrang žrtva stranke

Dakle, iza nas je dosadna i nezanimljiva kampanja koja je dokazala svu slabost vladajućeg HDZ-a čiji je kandidat Andrija Hebrang postao žrtva niza afera koje su izbile nakon odlaska Ive Sanadera. Baš je Hebrang, vjerojatno, i najveće iznenađenje ovih izbora jer je, nakon što je shvatio da nema šanse čak niti za ulazak u drugi krug, odlučio pokazati svoje drugo lice. Hebrang je odlučio krenuti stopama Stipe Mesića te je preuzeo ulogu "vicmahera" u kampanji. No, za razliku od Mesića to mu neće donijeti uspjeh.

Podsjećamo, birališta se otvaraju u nedjelju 27. prosinca u sedam sati ujutro, a na izborima će moći glasati 4.495.006 birača na 6866 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu. Prema podacima DIP-a, njih 4.088.798 na popisu je u Hrvatskoj, a 406.208 u inozemstvu. Novina je da će prvi put samostalno moći glasati slijepe i slabovidne osobe, uz pomoć glasačkih listića na Braillevom pismu.

Predsjednik se bira na pet godina većinskim izbornim sustavom, a ako se ne izabere u prvom krugu, 10. siječnja održava se drugi krug s dva kandidata koji su u prvom osvojili najviše glasova.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
12/12/09

maryspirk, 25.12.09. 20:29

Hrvatskoj ne trebaju nikakvi izbori jer svaka od stranaka puna je lopova koji ce i dalje krasti ako im se to omoguci. Po svuda u vlasti trebaju biti predstavnici SVIH stranaka koji ce, ako ne zbog postenja a onda iz jala, paziti jedni na druge i onemogucavati kradje i uzurpacije. Sretan Bozic svima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika