26.12.2009. / 09:56

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Srbijanska vlada uskoro odlučuje o protutužbi protiv Hrvatske

"Država Srbija će veoma odgovorno pristupiti ovom procesu. Mi smatramo da bi najbolje bilo da Hrvatska odustane od tužbe, a ako se to ne dogodi, naša država nema drugog rješenja već da odgovori protutužbom"

Premijer Srbije Mirko CvetkovićPremijer Srbije Mirko CvetkovićPravni tim Srbije dovršio je protutužbu protiv Hrvatske za genocid tijekom Domovinskog rata i taj je dokument pred srbijanskom Vladom, izjavio je za novosadski "Dnevnik" od subote ministar za dijasporu Srđan Srećković, no srbijanski analitičari smatraju da je međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske "bespredmetno i kontraproduktivno".

"Sve je spremno, i Vlada o tome treba odlučivati", naveo je ministar i dodao kao će daljnji potezi ovisiti od ponašanja hrvatske strane.

Kontraproduktivno i bespredmetno

"Država Srbija će veoma odgovorno pristupiti ovom procesu. Mi smatramo da bi najbolje bilo da Hrvatska odustane od tužbe, a ako se to ne dogodi, naša država nema drugog rješenja već da odgovori protutužbom", naveo je Srećković za "Dnevnik".

U izjavi za ovaj list profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović kaže da je međusobno optuživanje Hrvatske i Srbije za genocid "kontraproduktivno i bespredmetno".

"Dvije države će se morati mnogo više angažirati u procesu pomirenja, ili prije ulaska u EU ili kada postanu članice", ukazao je Stojanović.

Tužba na tužbu nije odgovor

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ističe da "ono što se dešavalo u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Medačkom džepu... a što Beograd navodi u protutužbi, predstavlja strašne zločine protiv čovječnosti", ali da ne postoji niti jedna presuda koja bi ukazivala kako je riječ o genocidu.

"Mislim da danas više tužba na tužbu nije odgovor, pogotovo kada je primjetno da ti odnosi između Hrvatske i Srbije na političkoj razini ponovno imaju neku čudnu dimenziju netrpeljivosti", kaže za "Dnevnik" Nataša Kandić.

I dr. Vojin Dimitrijević, profesor međunarodnog prava, ocjenjuje da je najava protutužbe dio vrzinog kola u koje države često uđu nemajući kud, kao u nekoj običnoj svađi, navodi list.

"Pouzdano znam da najbolji hrvatski pravnici savjetuju njihovim političarima da odustanu od tužbe, jer nema načina da se utvrdi da je tamo bilo genocida", kaže Dimitrijević.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.12.09. 10:08

E kako su ovi naši susjedi pametni! Pa hajde mi pokažite onoga u Hrvackoj ko će odustat od tužbe?! Nakon sto milijuna granata koje su pobacali po našoj državi mi bi tribali odustat i od tužbe!? Pa ako su nas tili tužit, ča to nisu napravili ranije!? Čekali su da mi prvo njih tužimo da bi oni mogli nas ?! Eh, što imamo susjede, svaka nam čast!


registracija
8/7/09

bankar, 26.12.09. 11:38

i nije nam dosta svima haškog suda još jednom idemo dalje sa tužbama i ovo je hrvatska počela sramota


registracija
18/12/09

slavonac031, 26.12.09. 19:04

Predlažem da Tadić i njegov ministar naprave đir po nekom minskom polju kojih u Hrvatskoj ima još mnogo, pa na izlasku urućit ćemo im akt o povlaćenju tužbe.


registracija
15/11/09

brukavina, 29.12.09. 17:09

Nije Hrvatska bombardovala Srbiju,Hrvatska je zrtva i treba da tuzi Srbiju za zlocine koje su ucinili,pobili narod i razrusili Hrvatske gradove,a sad bi htjeli da ne odgovarju za ono sto su ucinili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika