26.12.2009. / 19:54

Autor: Nacionalova redakcija

Novogodišnja čestitka: HEP odgodio poskupljenje struje

Nažalost poskupljenje se ipak neće moći izbjeći jer je HEP jedan od najvećih potrošača plina, energenta čije je poskupljenje za 20-ak posto od Nove godine odobrila Vlada

Leo BegovićLeo BegovićNakon godine koju, zbog gospodarske krize, mnogi neće pamtiti po dobrom - krizni porez, smanjene božićnice i najava skupljeg plina - mnogi su sa strepnjom iščekivali i koliko će HEP poskupjeti električnu energiju.

Dobra vijest, ako se tako može nazvati, barem na kraju godine stiže za sve koji se griju na struju, a to je svaki peti građanin u zemlji.

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović za HTV je potvrdio - odgađamo poskupljenje struje do 1. travnja.

"Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da ni za kategoriju građanstva, a ni za kategoriju malog i srednjeg poduzetništva, odnosno gospodarstva, zasigurno neće doći do rasta cijena u prva tri mjeseca 2010. godine", rekao je Begović.

Nažalost poskupljenje se ipak neće moći izbjeći jer je HEP jedan od najvećih potrošača plina, energenta čije je poskupljenje za 20-ak posto od Nove godine odobrila Vlada. Što će se događati nakon toga, ovisit će o cijeni plina.

"Mi još od Ine nismo dobili nikakvu informaciju niti iznos poskupljenja cijene plina. Naravno svako poskupljenje jednog od osnovnih energenata trebalo bi voditi prema korekciji cijena", istaknuo je Begović u razgovoru za HTV.

Na pitanje o mogućnostima raskida nepovoljnih ugovora po kojima je HEP električnu energiju prisiljen nabavljati po dvostruko višoj cijeni od prodajne, Begović je podsjetio da "u ugovorima nije bila stavljena klauzula za raskid ugovora".

"Mi smo odmah po dolasku započeli s aktivnostima, ali s obzirom da su ugovori iskonzumirani preko tri četvrtine nismo bili u mogućnosti prekinuti te ugovore", kazao je novi predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

HTV je večeras objavio da sindikati podupiru odluku HEP-a da do 1. travnja neće biti poskupljenja struje, ali se boje mogućih poskupljenja od travnja. To bi, kažu, moglo izazvati lančanu reakciju drastičnog povećavanja cijena.

"Ono što uvijek vuče poskupljenje energenata, posebno plina i struje, to je da iza toga poskupljuje grijanje, a zatim poskupljuju različite druge robe, pa i usluge, koje su izravno na to navezane", rekao je za HTV predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika