27.12.2009. / 10:15

Autor: Nacionalova redakcija

Reforma školstva: Fuchs najavio manji broj predmeta u gimnazijama

Reformu gimnazije za svog je mandata pokušala provesti još Ljilja Vokić, no njen je prijedlog HDZ ocijenio preliberalnim, pa je sve palo u vodu

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs s potpredsjednicom Vlade Đurđom AdlešičMinistar obrazovanja Radovan Fuchs s potpredsjednicom Vlade Đurđom AdlešičMinistar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Radovan Fuchs odlučio je smanjiti broj obaveznih predmeta i povećati izbornost. Zbog toga će ovih dana osnovati radnu skupinu koja će se pozabaviti reformom gimnazije. U njoj će se naći stručnjaci, koji poznaju prednosti i mane te škole.

Stručnim službama Ministarstva Fuchs je već dao u zadaću da proanaliziraju gimnazijske sustave drugih europskih zemalja, kao i model koji je u Hrvatskoj bio na snazi prije uvođenja "šuvarice".

"Naši su gimnazijalci dobro pripremljeni za nastavak školovanja i to tako mora ostati. No, isto je tako činjenica da nigdje u Europi učenici nemaju tako puno obveznih predmeta. Pokušat ćemo definirati pet, šest, deset predmeta koje gimnazijalac mora znati i povećati udio izbornih predmeta, što je u skladu sa svjetskim trendovima ", rekao je Fuchs za Jutarnji list.

Jutarnji list objavio je nedavno usporednu analizu hrvatskog i europskih gimnazijskih modela. Rezultati su pokazali da je Hrvatska trenutačno jedina zemlja u kojoj gimnazijalci tjedno u školi provode 34 sata i imaju između 15 i 17 obveznih nastavnih predmeta. U drugim zemljama učenici, u pravilu, tjedno slušaju između devet i 13 predmeta, s tim da dio predmeta biraju sami.

U Hrvatskoj su razlike između tipova gimnazija minimalne, a i sami se programi sadržajno nisu bitno mijenjali od devedesetih, kada je gimnazija vraćena u školski sustav. Sve to iznimno preopterećuje učenike, što se, drže mnogi, vidjelo i na rezultatima probne državne mature.

Reformu gimnazije za svog je mandata pokušala provesti još Ljilja Vokić, no njen je prijedlog HDZ ocijenio preliberalnim, pa je sve palo u vodu.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić je kazao kako će se sada zalagati da školarci imaju što širu paletu izbornih predmeta, jer u Ministarstvo iona stalo stižu zahtjevi za uvođenje novih sadržaja, od spolnoga odgoja, poduzetništva do odgoja za ljudska prava, piše Jutarnji.

Vezane vijesti

Hitno testiranje ispita državne mature

Hitno testiranje ispita državne mature

Nakon brojnih prigovora maturanata, roditelja i nastavnika na ovogodišnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika, ministar Željko Jovanović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika