27.12.2009. / 19:34

Autor: Hina

Svjetske agencije: Pobjeđuje kandidat bez mrlje u karijeri, ali i bez karizme

Slovenska novinska agencija STA procjenjuje da će najviše glasova od ukupno 4,5 milijuna birača dobiti Josipović i Bandić, dok na ulazak u drugi krug računaju i Vidošević, Hebrang, neovisni kandidat Dragan Primorac te kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić

Sve velike svjetske agencije izvješćuju u nedjelju o hrvatskim predsjedničkim izborima, navodeći da bi od 12 kandidata u drugi krug gotovo sigurno trebao ući socijaldemokrat Ivo Josipović, a uz njega Milan Bandić ili Nadan Vidošević.

Reuters prenosi da je favorit prvoga kruga Josipović, oporbeni kandidat koji je obećao da će pojačati borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, kandidatkinji za ulazak u Europsku uniju.

"Josipović, novo lice u politici bez mrlje u karijeri ali i bez karizme, najvjerojatnije će se u drugome krugu sučeliti s Milanom Bandićem, moćnim populističkim gradonačelnikom Zagreba nedavno izbačenim iz SDP-a, ili s Nadanom Vidoševićem, bogatim poslovnim čovjekom i bivšim članom HDZ-a", navodi Reuters.

Kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang, kako dodaje Reuters pozivajući se na ankete, neće ući u drugi krug, dodaje Reuters, objašnjavajući da je razlog tomu duboko nezadovoljstvo birača sve većom nezaposlenošću i niskim životnim standardom.

Izvješćujući o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj francuska novinska agencija AFP navodi da će novi hrvatski predsjednik "imati zadaću uvesti u Europsku uniju zemlju koja se našla na rubu teške gospodarske krize i koja se suočava s brojnim korupcijskim skandalima na visokoj razini".

Pozivajući se na ankete AFP kao favorita za ulazak u drugi krug navodi Ivu Josipovića, dodajući da bi uz njega u drugi krug mogli ući Milan Bandić ili Nadan Vidošević.

AP prenosi da 12 kandidata pokušava zamijeniti predsjednika Stjepana Mesića koji je pomogao prevladati nacionalizam što ga je 90-tih godina 20. stoljeća promovirao njegov prethodnik i okrenuti zemlju prema Zapadu, uključujući ulazak u NATO i pripremu za članstvo u EU-u.

Svi vodeći kandidati prozapadno su orijentirani i prijateljski raspoloženi prema SAD-u te će vjerojatno poduprijeti napore za ulazak u EU 2011./2012., piše AP.

Njemačka novinska agencija dpa također ističe siguran prolazak Josipovića u drugi krug, a Bandića, Vidoševića i Hebranga kao najvjerojatnije suparnike u nastavku izbora 10. siječnja.

Agencija navodi da se izbori održavaju dok se Hrvatska suočava s teškim, bolnim reformama i velikim pritiskom vanjskoga duga koji bi u 2010. mogao premašiti bruto društveni proizvod.

Austrijski mediji također daju veliku pozornost predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, detaljno izvješćujući o izborima kandidatima i o političkim prilikama u Hrvatskoj.

U izvješćima ističu da politički programi nisu imali veliku ulogu, nego ličnosti kandidata, te da svi kandidati naglašavaju kako nemaju nikakve veze s korupcijom koja potresa hrvatsko društvo.

Slovenska novinska agencija STA procjenjuje da će najviše glasova od ukupno 4,5 milijuna birača dobiti Josipović i Bandić, dok na ulazak u drugi krug računaju i Vidošević, Hebrang, neovisni kandidat Dragan Primorac te kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić.

O predsjedničkim izborima u Hrvatskoj u nedjelju vijesti prenose i talijanska ANSA, srbijanski Tanjug i druge novinske agencije.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika