27.12.2009. / 23:01

Autor: Marko Biočina

Razočarani Hebrang: Korupcija će i dalje stolovati na Pantovčaku

"Dakle, umjesto da ga sasječemo dobiti ćemo novi korupcijski krak - krak za Pantovčak", rekao je razočarano Hebrang

Andrija HebrangAndrija HebrangU kratkom razgovoru sa novinarom Nacionala, Andrija Hebrang osvrnuo se na postupke predsjednika Stjepana Mesića tijekom predizborne kampanje. Na pitanje, strahuje li da će mu, ukoliko uđe u drugi krug, predsjednik Mesić uskratiti svoju potporu, odgovorio je potvrdno.

"Predsjednik je već u predkampanji javno rekao da sam ja jedini kandidat koji ne bi trebao postati predsjednik. Ta izjava ne samo da nije korektna, nego je i protuustavna, jer je on kao predsjednik prema članku 67. Ustava je dužan brinuti se za uravnoteženost politike. Kakva je to uravnoteženost kada on javno jednog kandidata diskvalificira u startu. Takvo Mesićevo ponašanje je nedemokratsko i politički neprihvatljivo. Ali ne strahujem od negativnih posljedica toga u drugom krugu. Uvjeren sam da će u drugom krugu desni birači doći pameti i glasati za kandidata desnice", rekao je Hebrang.

"Ono što me veseli jest činjenica da su zbrojeni glasovi svih desnih kandidata većine biračkog tijela što je u skladu s europskim stnadardima. Dakle, hrvatska desnica je danas na europskoj razini, samo joj ponekad fali pameti", dodao je.

Tri bivša ministra iz iste stranke

Na pitanje smatra li da će mu priče o aferama u konačnici štetiti, Hebrang je odgovorio: "Ja nikad nisam govorio da mislim da će mi afere štetiti. To su govorili politički analitičari. Meni je više štetilo to što su drugi kandidati s desnice, nekadašnji članovi stranke uzeli dio glasova".

"Na ovim izborima dogodila se situacija za koju su mi kolege iz europskih država govorili da je za njihove prilike nezamisliva, a to je da su se za predsjednika kandidirala tri bivša ministra iste stranke. To je definitivno razbilo desno biračko tijelo, a vjerujem da to nije bilo slučajno i da se u stvari radi o operaciji. Dopustite mi da izrazim sumnju u to je li Dragan Primorac uistinu vjerovao da može pobijediti na izborima ili je u kampanju ušao s drugim ciljevima", sumnjičav je Hebrang.

Na pitanje misli li da su kandidature Vidoševića i Primorca dokaz gubitka autoriteta HDZ-a, Hebrang je odgovorio: "Ne mislim da se radi o gubitku stranačkog autoriteta, mislim da je to više posljedica loše kadrovske politike u prošlosti. Uzmite samo Primorca. On je došao u vladu kao nestranačka osoba, učlanio se u stranku i odmah postao član predsjedništva. Sjedio je u predsjedništvu i sudjelovao u radu kad su se donosile važne odluke, a kad sam shvatio da ima predsjedničkih ambicija i kada sam mu na predsjedništvu predložio da se unutarstranački izbori za kandidata ponove, on je to odbio, da bi se mjesec i pol dana kasnije kandidirao. Stranka to nije mogla spriječiti, a danas je očito da takav čovjek uopće nije trebao biti član stranke."

Zasićenost politikom razlog slabog odaziva?

Na pitanje što misli o tumačenjima slabog odaziva na izbore kao posljedici zasićenosti građana politikom, strankama i kandidatima, Hebrang je rekao kako je na to utjecalo više faktora, od kojih je jedan svakako i činjenica da je kampanja izgubila ozbiljnost: "Umjesto da predizborna kampanja bude sučeljavanje programa i konkretnih rješenja za hrvatske građane, ona je postala poprilična lakrdija sastavljena od izbora ljepote i zbijanja šala. Kad sam vidio u kojem to smjeru ide i da nemam priliku adekvatno prezentirati svoj program, počeo sam i ja zbijati šale. Ipak najviše mi je žao propuštenog, što je ova kampanja bila prilika da iskorijenimo krak korupcijeske hobotnice u Hrvatskoj, onaj koji je na Pantovčaku."

Upitan o tome koji je onda pravi Andrija Hebrang - onaj na početku ili na kraju kampanje, odgovorio je: "Ovo je pravi Andrija Hebrang. Ali tijekom svog političkog rada obnašao sam funkcije na kojima nije bilo ni primjereno, a ni razloga da se smijem i zbijam šale. Prvo sam bio ratni ministar zdravstva, spašavao sam živote, potom ministar obrane, raščiščavao korupciju u MORH-u i praktički nosio glavu u torbi. Kad smo 2003. osvojili vlast, preuzeo sam tri funkcije - potpredsjednika vlade za gospodarstvo, a ekonomija nam je bila u teškoj krizi, nezaposlenost je rasla iz dana u dan, a uz to sam bio predsjednik upravnog vijeća HFP-a i ministar zdravstva. Kao što vidite na tim funkcijama nema previše razloga za smijeh i šale. Sada nemam nikakvu izvršnu funkciju pa si mogu dopustiti takav pristup."

"Da smo proveli temeljitu analizu podrijetla imovine predsjedničkih kandidata, kao i podrijetla novca koji su utrošili u kampanji, spriječili bi mogućnost buduće korupcije u vrhu države. Nažalost, čini se da u Hrvatskoj još uvijek nema društvene svijesti za tako nešto i bez obzira tko od mojih protukandidata postane predsjednik, problem korupcije neće biti riješen. Dakle, umjesto da sasječemo korupciju, dobit ćemo novi korupcijski krak - krak za Pantovčak", rekao je razočarano Hebrang.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 28.12.09. 14:49

Kome on sada soli pamet ? Pa korupcija je pocela od HDZ-a i svi oni su si dobro omastili brkove
ukljucujuci i Hebranga a sad tu glumi neku tesku postenjacinu. ha,ha,ha....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika