28.12.2009. / 10:23

Autor: Nacionalova redakcija

Zemljište za Crnu Goru: Kosor, Bandić i Bozanić u trampi od 100 mil. kuna

Jedini gubitnik u cijeloj trampi biti će Vlada koja mora Zagrebu platiti 22,1 milijun kuna za zemljište, izgubila je arhiv u Bjelovaru, ali je ipak uspjela napraviti prijeboj dugovanja s Crkvom

Jadranka KosorJadranka KosorVlada, Grad Zagreb i Katolička crkva pristupili su brojnim zamjenama i prijebojima nekretnina vrijednim oko 100 milijuna kuna kako bi osigurali zemljište za veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu, piše Poslovni dnevnik.

Iz zamjena i prijeboja je vidljivo da u njima ponajbolje prolazi Crkva, zatim Zagreb, dok je pomalo nejasna korist Vlade koja najviše plaća. Iz Vlade nisu odogvorili koji im je interes, ali je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da još nema nikakvog sporazuma koji bi regulirao odnos Hrvatske i C. Gore u smislu osiguranja zemljišta za veleposlanstvo. Ostaje nejasno zašto se Vlada upušta u sporazume osim rješavanja svojih odnosa s Crkvom.

Sanader pokrenuo trampu

Da Zagreb na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine nije prihvatio sporazum s dokumentacijom koja ga detaljno opisuje, cijela priča ne bi ni izašla na vidjelo. U Vladi se navodi kako je osiguranje zemljišta za veleposlanstvo Crne Gore samo mogućnost.

Posve drukčije stoji u sporazumu koje je usvojila zagrebačka Skupština, a po njemu je zemljište povod. Okvir za sporazum su utanačili proljetos Ivo Sanader, Milan Bandić i kardinal Josip Bozanić. Predstavnicima Crne Gore najprihvatljivije je bilo zemljište u elitnom kvartu Horvatovac, iza zgrade Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Zemljište površine skoro 12.000 m2, vrijednosti 22,1 mil. kuna je u vlasništvu Zbora Prebendara nakon što ga je Vlada njima vratila u procesu denacionalizacije. Da bi oni prepustili zemljište, piše Poslovni dnevnik, Crkva traži prepuštanje zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru vrijedne 18,7 milijuna kuna, a Vladi je prepustila nekretninu u Selskoj vrijednu 12,5 milijuna kuna.

Država najveći gubitinik

No, kako ni nakon svega država još nije vlasnik zemljišta za veleposlanstvo, Zagrebu će trebati platiti još 22,1 milijun kuna za njega.

Na kraju će Crkva dobiti zgrade u Bjelovaru i Zagrebu, prebiti će svoje dugove s Vladom, Zagreb je prodao zgradu koja mu je bila mrtvi kapital, a Crna Gora će dobiti zemljište.

Jedini gubitnik u cijeloj trampi biti će Vlada koja mora Zagrebu platiti 22,1 milijun kuna za zemljište, izgubila je arhiv u Bjelovaru, ali je ipak uspjela napraviti prijeboj dugovanja s Crkvom.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
28/12/09

crojoe, 28.12.09. 22:47

Blago onome sluzi,(veli sveti Luka) kojega, kad dodje gospodar njegov, nade budna: zaista vam kazem, postavit ce ga nad svim imanjem svojim


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika