13.07.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

AMERIKANCI ZA ZABRANU ISTOSPOLNIH BRAKOVA?

AMERIKANCI ZA ZABRANU ISTOSPOLNIH BRAKOVA?

U američkom Senatu ovih se dana vodi rasprava o istospolnim brakovima, u okviru koje bi se senatori ovaj tjedan morali izjasniti o predloženom ustavnom amandmanu kojim bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene. Nakon što je savezna država Massachussets legalizirala istospolne brakove, Senat je započeo raspravu o predloženom amandmanu kojim bi brak bio dozvoljen samo osobama suprotnog spola. Naime, većina senatora iz obje stranke, kao i veći dio američke javnosti protivi se istospolnim brakovima, no ipak se ne zna hoće li predloženi ustavni amandman dobiti dvotrećinsku većinu u Senatu, koja je potrebna da bi bio usvojen. Predsjednik Bush je u svojem redovitom obraćanju naciji putem radija izjavio da je brak osnovna institucija civilizacije, koja zaslužuje posebnu zaštitu sudaca, koje ne biraju glasači. “Kada suci inzistiraju na nametanju svoje arbitrarne volje narodu, ljudima jedino preostaje ustavni amandman kao jedini zakon koji sudovi ne mogu poništiti. Ustavni amandman ne treba nikada shvaćati olako, ali naša nacija nema drugog izbora ukoliko želi zaštititi brak,” kazao je predsjednik.
Budući demokratski predsjednički kandidat John Kerry, kao i njegov dopredsjednički kandidat John Edwards, protive se istospolnim brakovima, ali nemaju ništa protiv tzv. građanskih zajednica, koje bi homoseksualnim parovima omogućile da uživaju u nekima od beneficija koje dobivaju bračni parovi.
Pitanje istospolnih brakova dovodi u neugodan položaj dopredsjednika Dicka Cheneya, čija je kćer Mary homoseksualne orijentacije. Dopredsjednik je ranije tvrdio da bi obiteljsko pravo trebalo ostati u nadležnosti saveznih država, a ne vlade u Washingtonu, no sada kaže da će podržati predloženi ustavni amandman.
Neki demokrati ističu da je republikansko čelništvo u Senatu zakazalo izjašnjavanje o istospolnim brakovima samo nekoliko tjedana prije nacionalne konvencije Demokratske stranke. Demokratska senatorica iz Kalifornije Diane Feinstein tvrdi da amandman sigurno neće dobiti dovoljan broj glasova da bi bio izglasan, te da se njime samo želi izazvati politički spor.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika