28.12.2009. / 13:53

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Odgođena dokapitalizacija NLB-a: Propao dogovor slovenske i belgijske strane

KBC, navode mediji, ima problem s dokapitalizacijom jer je Europskoj komisiji dao izjavu da će svoj udio u NLB prodati

NLB je trebala biti dokapitalizirana sa 250 milijuna euraNLB je trebala biti dokapitalizirana sa 250 milijuna euraSlovenski mediji objavili su informaciju prema kojoj je željno očekivana dokapitalizacija Nove ljubljanske banke (NLB), odgođena je za prvi kvartal 2010. godine.

Dokapitalizacija u sklopu koje bi se putem prodaje novoizdanih dionica prikupilo oko 250 milijuna eura, odgođena je na osnovu dogovora dvaju najvećih dioničara banke, navodi se u priopćenju NLB-a te dodaje da se prema planu dokapitalizacija odgađa za prvo tromjesečje iduće godine.

Glavni dioničari banke su država kroz svoje fondove i belgijska financijska grupacija KBC, čiji je udio sa 34 posto zadnjom dokapitalizacijom obavljenom prije godinu i pol dana smanjen na 30,6 posto.

Trzavice između belgijske i slovenske strane

Belgijska grupacija u NLB je ušla 2002. godine s ambicijom da postupno preuzme kontrolni paket dionica najveće slovenske banke, ali je nakon što je odbijen zahtjev da poveća svoj udio najavila da njene dionice u NLB-u više nisu strateška investicija nego da će ih prodati na tržištu, što se do sada nije dogodilo.

Slovenski mediji navode da se slovenska vlada i belgijska banka suvlasnica NLB-a u proteklih mjesec dana, od kako je objavljena dokapitalizacija, nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima pod kojima bi KBC sudjelovao u dokapitalizaciji, što je odbio 2008. godine, kad je NLB dokapitaliziran uglavnom od strane slovenskih suvlasnika.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" i poslovni list "Finance" tvrde da je slovenska vlada ubuduće obećala "veću kooperativnost" u smanjivanju svog udjela u banci.

KBC, navode mediji, ima problem s dokapitalizacijom jer je Europskoj komisiji dao izjavu da će svoj udio u NLB prodati, dok slovenska vlada ima rezerve prema dokapitalizaciji banke iz proračunskih sredstava kako se to ne bi interpretiralo kao nedopuštena pomoć.

Dokapitalizacija najveće banke potrebna je kako bi povećala adekvatnost kapitala i pripremila se na nove situacije do kojih bi mogao dovesti nastavak financijske krize u svijetu.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika