28.12.2009. / 17:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Lud za Hrvatskom: Bandićev rezultat potencira Sanaderov povratak

Kosor je poražena prvenstveno zbog Milana Bandića, kandidata koji bi svojim rezultatom mogao potencirati povratak svoga dobrog prijatelja i poslovnog suradnika Ive Sanadera, kojeg partijsko članstvo HDZ-a - ono isto koje nije znalo kome udijeliti glas na ovim izborima - sve više priželjkuje natrag

Ovo sada zbilja više nije zajebancija. Milan Bandić ušao je u drugi krug, velike su šanse da na kraju bude predsjednik države koja stremi Europi i pripadajućim civilizacijskim tekovinama. Štoviše, ovo je daleko od zajebancije. Puno dalje od onog Mesićeva vica prema kojem bi idealni predsjednički kandidat trebao biti prvenstveno antifašist. Da je Mesić kojim slučajem tom prilikom bio manje zahtjevan, vjerojatno bi prije koji mjesec umjesto priče o antifašizmu zavapio da od svoga nasljednika jedino želi da bude relativno pristojno ljudsko biće. Međutim, i tada bi se grdno razočarao. Umjesto ovog državničkog 'arhetipa', tipičnog za zapadnu Europu i civilizirani svijet uopće, Hrvatska konačno ima ozbiljnu priliku da se zamisli sama nad sobom, zastane na trenutak, pa onda izusti ključno retoričko pitanje: Kakva je ovo država i kakav je ovo narod u kojem tip poput Bandića ima šansu da danas - sutra stoluje na Pantovčaku, ugošćava kolege državnike i uopće otvara usta u svrhu bilo čega, a kamoli u funkciji formalnog zastupanja neke nacije?

Kao prežderana ovca brabonjke

Naravno, to je država u kojoj dobar dio biračkog tijela sadistički i s aklamacijom upija groteskno biće Milana Bandića, zajednica koja guta stupidne kovanice koje ovaj izbacuje kao prežderana ovca brabonjke, nacija koja se divi njegovu primordijalnom instinktu za preživljavanje, obožava njegov primitivni populizam i prihvaća ga kao državnika koji je već odavno prigrlio devizu: Potpuno lud za Hrvatskom! Prije svega, nacijom koja želi čoporativno uzviknuti: Kada odrastemo, svi mi želimo biti Milan Bandić!

Sve te intelektualne kvalitete zapravo promoviraju Milana Bandića da bude državnik po mjeri prosječnog Hrvata, odnosno njih 293 tisuće, koji su jučer iz tog razloga glasovali za svoga uzora. Bandićeva dosadašnja djela, koja bi ga u ozbiljnim društvima promovirala kao kandidata za dugogodišnji boravak iza rešetaka, u ovom su slučaju zapravo prepoznate i primjereno nagrađene individualne sposobnosti grabežljivca, odnosno vođe. U toj sumanutoj inverziji, Bandićeva borbena gotovost, lišena bilo kakvih skrupula, dostojna je predsjednika ove države, jer je potencirana i sposobnošću da mažnjava a da ga se pritom ne uhvati.

Pusti me da delam i ne pitaj kako

Izgleda da se proširila baza fanova. Jer, onih 200 kaznenih prijava protiv Bandića, proizašlih iz njegovih metoda upravljanja glavnim hrvatskim gradom, u ovom slučaju treba gledati jedino kao njegovu istinsku vrlinu - 'pusti me da delam i slučajno ne pitaj kako pa možda bude nešto i za tebe'. Za razliku od ostalih koji samo pričaju.

Prolaz Milana Bandića u drugi krug nije neka neočekivana anomalija u političkom sustavu Hrvatske ili skandalozni preokret dosadašnjih okolnosti u ovoj zemlji. Glasanje za Milana Bandića, jasno je, nikada nije bilo biračko izražavanje osobne ideologije, uvjerenja ili svjetonazora. Biralo se kako se i inače bira - najgoreg kandidata koji ima najprizemnije stavove. Samo Bandićevim prolaskom u drugi krug prijeđena je svaka mjera dobrog ukusa, koju će biti teško nadmašiti u budućim decenijama. Trebalo bi se dogoditi čudo pa da sljedeći put trijumfira Miroslav Tuđman.

Kapitalizirano proročanstvo

Kada se Željko Kerum kandidirao za splitskog gradonačelnika, njegovi kritičari ukazivali su na potencijalno katastrofične scenarije u slučaju njegove pobjede. Prvenstveno se to odnosilo na logične ocjene da će na taj način od grada pod Marjanom napraviti najveću samoposlugu na svijetu. Naravno, to je proročanstvo kapitalizirano.

Modus kojim se zagrebački gradonačelnik posljednjih 9 godina pripremao za predsjedničke izbore, sličan je Kerumovu putu od priprostog poduzetnika do predstvanika drugog najvećeg grada u Hrvatskoj, barem što se tiče programa koje su obojica zastupali i trajnog mentalnog profila koji ih zapravo krasi. Samo je razlika u motivima i veličini privatnih poduzeća koje su vodili. Kerum Željko od malih se nogu bori za povećavanje osobnog konta, pa je gradonačelnička pozicija samo kurentan produžetak tih aspiracija. U Bandićevom slučaju riječ je naravno o drugom obliku borbe, naime borbi za goli opstanak, jer imunitet od kaznenog progona nikada nije bio toliko nadohvat ruke. Sve su drugo individualne i kolektivne donatorske sudbine, mahom iz privatnog sektora, u ime kojih će Milan Bandić biti produktivan državnik.

Nesposoban da sroči dvije rečenice

Milan Bandić možda neće kao Kerum slati svoje kritičare i kolege državnike u pizdu materinu, zvati ih majmunima ili im savjetovati da jedu govna, ali je sasvim pouzdano da će u maniri splitskog gradonačelnika biti tip diplomata koji je ponajprije nesposoban da sroči dvije suvisle rečenice. Na hrvatskom jeziku naravno. Uz to, Milan Bandić možda neće biti na izvršnoj poziciji kao što je to Željko Kerum u Splitu, ali je sasma sigurno da se potencijalnom predsjedniku otvara prilika da sramoti znatno veći broj građana ove države, kako na unutarnjem tako i na međunarodnom planu.

Naravno, ovo sve govorimo u slučaju da Bandić Milan pobjedi u drugom krugu. Taj cilj, koliko god bio tmuran i depresivan, sve je realnija situacija. Bandić je već u ovom djelu natjecanja uzeo dobar dio biračkog kadra HDZ-u, a u tome može biti samo još bolji i uspješniji. Impresivna brojka od 48 posto osvojenih glasova u dijaspori samo može biti veća, a kada se svi računi svedu na onu jednostavnu računici o borbi između Bandića i onog drugog oponenta, možda je najbolje zdušno i kolektivno zaplakati.

Poraz Jadranke Kosor i plus za Sanadera

Osim što bi, kako rekosmo, Milan Bandić bio ozbiljna sramota za Hrvatsku u svakom zamislivom pogledu, takav scenarij mogao bi imati ozbiljne posljedice na izgled cjelokupne političke scene u državi. Eventualni dolazak Bandića na Pantovčak utjecat će na novu raspodjelu političke moći. Jadranka Kosor doživjela je još jedan poraz koji itekako može promatrati s osobne razine. Andrija Hebrang je prema očekivanju izborni luzer, ali on ionako nikada nije imao šanse. Kosor je poražena prvenstveno zbog Milana Bandića, kandidata koji bi svojim rezultatom mogao potencirati povratak svoga dobrog prijatelja i poslovnog suradnika Ive Sanadera, kojeg partijsko članstvo HDZ-a - ono isto koje nije znalo kome udijeliti glas na ovim izborima - sve više priželjkuje natrag.

Tko god da pobjedi od ova dva kandidata, što se tiče SDP-a i Zorana Milanovića, neminovno je da je rat sa nekadašnjim stranačkim kolegom tek započeo. To Milanoviću pruža šansu za konačni izravni sukob sa čovjekom kojeg iz brojnih pragmatskih razloga nije otprije potjerao. O tome ovisi i politička sudbina predsjednika SDP-a. Ako i ne dođe do toga da Bandić postane predsjednik, već je i ovo do sada bilo previše.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
22/11/06

conan, 28.12.09. 17:32

Očito da se Bandić zamjerio autoru ovog teksta...


registracija
22/12/09

cobra, 28.12.09. 17:35

Kak netko moze glasovati za Bandica, ne ide mi u glavu. Taj nema blage veze o nicemu, upropastio je Zagreb i sad hoce biti predsjednik samo da izbjegne dozivotni zatvor. Nema osnovnih manira ni kulture kako se treba ponasati, nezna strane jezike, izgleda ko prosjak koji je mentalno poremecen. Dati takvom da reprezentira Hrvatsku u svijetu mogu samo oni koji u biti mrze hrvatsku. pljuc!

OD DALEKOG PLOTA, S DEBELOG BLATA
BANDIT BANDIĆ DOŠAO ZAGREB DA UNIŠTI A
SADA SE SPREMA I HRVATSKU CIJELU.


Tko je glasao za JosipovićSDP - Bandić liniju
ima da ga Duše Domovinskog rata prožderu
i neka liže gujicu bosansku.


registracija
22/12/09

cobra, 28.12.09. 17:46

Kako Bandić može doći u drugi krug kada je večina
protiv njega. Sve to liči na hercegovačku mafiju koja ima kako izgleda prevelik iujecaj u današnjoj Hrvatskoj.


registracija
25/10/09

sunce55, 28.12.09. 18:37

Ovo bi bilo smiješno da nije žalosno. Kakvu
Hrvatsku će Bandić prezentirati u svijetu i EU.
Zar narod u Hrvatskoj zaista ne razumije što dobivamo
ako izaberemo Bandića.
Zašto nam dijaspora uvijek kroji političku sudbinu,
dosta je toga.
LJUDI PA NISTE VALJDA GUSKEU MAGLI.
DOKAŽITE TO IZBOROM ZA JOSIPOVIĆA, A NE
BANDIĆA.


registracija
8/8/09

tovar62, 28.12.09. 19:29

autor ovoga teksta je produzeni krak onoga dikobraza,fuj novinaru,fuj,pljuc


registracija
28/12/09

fsasko, 28.12.09. 20:09

Zbilja zanimljivo kako su nam opet postali problem DIJASPORA,POPOVI i PJEVAĆI -kao u ono komunistićko vrijeme.
Bandić nas možda uvede u EU po blatu i mortu kroz bauštelu, a JOCA KOMUNJARIN nas može (možda) uvesti u EU preko Haga kroz bratsku Srbiju !


registracija
16/6/09

Trenk, 28.12.09. 20:26

A sta to bandic ima sa Hrvatskom ?
Hercegovacki dzeparos gradjana Zagreba, a bogami i Hrvatske, ako mu se dozvoli.
Izdzepari gradjane Hrvatske, pa sa tim novcem ode u Banjalucku crkvu , da pred oltarom i bogom kupi glasove bjednika ( 500 maraka po glasu ), pod pokroviteljstvom licemjerne crkve.
Malo je sto nam je uzeo za kupovinu biraca, tek ce te platiti kada bude vracao crkvi , kao predsjednik, tudje mu zemlje.


registracija
26/1/08

Rampa, 28.12.09. 21:53

Je, baš mi je Josipović karizmatičan poput smrznute lignje!
Ja nisam dijaspora, a glasao sam za Bandića, RVI sam, 2 put ranjavan u Domovinskom ratu, u ZG županiji sam, ne smatram da je Bandić idealan tip niti predsjjednika niti političara, ali u usporedbi sa dosadnim dozlaboga Josipovićem, a o stalim da ne govorim, je još i najbolji! Cobra, ako je to hrvatska kultura koristiti se izrazima poput "neka liže bosansku gujicu" (a čovjek nije Bosanac već Hercegovac!), onda mi je svaka druga kultura dr
aža od takve hrvatske!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 28.12.09. 21:57

Postane li Bandić (oh, kojeg li idiotizma!) predsjednik Hrvatske prodat će cijelu zemlju Horvatinčićima da je kao od Cvjetnog trga pretvore u nedodirljivo mafijaško gnijezdo!


registracija
28/12/09

crojoe, 28.12.09. 22:09

Dragi citatelji, drago mi je da Vam mogu razotkriti da; autor gore napisanog clanka nie Hrvoje Simicevic nego " Seselj cetnicki vojvoda" samo sto se ovaj cetnik posluzio imenom svog prijatelja, Simiceica.


registracija
28/12/09

aloysius, 28.12.09. 22:33

Ne budite zabrinuti.Poslije g.Mesića ,baš svatko može biti odličan Predsjednik.


registracija
8/8/09

tovar62, 29.12.09. 09:23

sajkaca van materina sa Josipovicem na celu istim veleizdajnikom kao i Smesicem ,dubradi cetnicicka,sta vam nista nije sveto u Hrvatskoj,priko DRINE u tri sajkace materine...


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 10:39

Mene zabrinjava,ali i puno govori o djelovanju lijeve politke,to što se danas Bandiću zamjera što je normalno funkcionirao sa premijerom Sanaderom.A šta je drugo trebao?Najnormalnija je stvar da dvojica demokratski izabrana političara funkcioniraju i da uske stranačke interese ne stavljaju ispred interesa naroda. Ali vidite,nažalost partiska lobotomijaje bila je prejaka i oni i danas ,kao i prije 60 ljeta sanjaju razjedinjenost i uske partiske interese.To samo dokazuje i potvrđuje da njihovo političko djelovanje ne ulazi u sferu javnog djelovanja za dobro svih građana.


registracija
15/3/08

Sandzo, 29.12.09. 10:52

autor je pobrkao loncice..Hebrang je pobjedio sam sebe, da je sam bio na izborima, opet je pitanje da li bi prosao. a sto se Mesica tice, pravicete ga Hrvati od zemlje, zivi bili pa vidjeli..


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 10:55

Milan Bandić i SDP su do jučer dobivali izbore zahvaljujući milijunskom Zagrebu.A to sve zato jer je Milan Bandić usprkos svom "seljačizmu"i Hercegovizmu evidentno izvrsno vodio ovaj grad.
A oni kojima sad ta istina smeta, moraju u sebi tražiti korjene i traume te bolne spoznaje.Niste vi krivi,vi ste jednostavno nasjeli na marketinške trikove o pravdi i nepravdi, o svijetlu i tami.Povjerovali ste u sposobnost čovjeka za kojeg do jučer niste ni znali,danas se kunete u njegovu sposobnost i poštenje.Tako vam novine kažu?


registracija
16/6/09

Trenk, 29.12.09. 11:26

Citam u drugim clancima, kako gosp. Bandica podrzava Milorad Dodik.
Dovoljno da mi hrvatski domoljubi, protjerani i ponizeni Banjalucani, poslusamo preporuku i za nase dobro koje nam i Dodik zeli, glasamo za njegovog favorita i prijatelja.
Mozda je onaj novac djeljen u Banjaluckoj crkvi za Bandiceve glasove, u stvari od Bandicevog donatora Dodika. Vidjet cemo to u popisu donatora. Bit ce zanimljivo.


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 11:40

Pa to su nevjerojatne konstrukcije,samo za one sa smanjenim kvocijentom.Takve su izjave dolazile u vremenu kada je SDP birao predsjednika,onda je desnica davala preporuku i stvarala dojam da tobože glasaju za Milanovića je glas za HDZ.Stvaranje kontra efekta,u to vrijeme naravno da desnici nije odgovarao Milanović isto kao što Dodiku sasvim sigurno ne odgovara Bandić.Ali postigao je jedan mali efekt,trenk je nasjeo na preporuku.


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 11:46

Nemoj sve uzimati zdravo za gotovo.Tako si nasjeo na ove fore svijetlo-tama,pravda-nepravda.


registracija
15/10/09

deus, 29.12.09. 12:06

ehehehe...al drago mi je da nema niti jednog "desnog" kandidata samo zbog glupavih komentara ljudi kao sto su tovar62, simo i cobra...pa nevjerovatno..oni uvijek nadju razloga izraziti svoj strah od komunizma, ateizma i srba :) upravo nevjerovatno :) eh..drugi krug...morat cu opet, kao i prvi put, dopisati Clint Eastwooda i zaokruziti...tko zna, mozda i upali jednom :)


registracija
29/12/09

natasasi, 29.12.09. 12:15

Apsolutno se slažem s autorom teksta - Bandić bi kao predsjednik bio prava sramota. Taj čovjek je primitivan, iracionalan lopov koji je od Zagreba napravio svoj zaseok Zagrebački Bandić brig.


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 17:13

deus, tebi je drago što nema desnih kandidata zbog glupih komentara.Pa mislim da je to cijeli sukus tvoje pameti.A spomenuti Komunizam je osudio sav normalan svijet,ti naravno ne spadaš u tu kategoriju.U drugom krugu ostani doma,na biralište izlaze oni koji su shvatili što se tamo treba raditi.Rađe otiđi u kino,tu netrebaš puno razmišljati.Ovo te sve vidim jako umara,odmori.


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 17:15

natasasi,kažeš:IRACIONALNI LOPOV,molim??????


registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 17:17

To je valjda ono kad ukradeš pa toga nisi svijestan.


registracija
15/10/09

deus, 29.12.09. 19:50

dragi simo, jako dobro znam sto se na izborima radi...i nisam se silno umoraio...inace, dragi simo, na taj nacin se ponistava listic, ako ti nitko nije dovoljno dobar, kao sto i nije..


registracija
15/10/09

deus, 29.12.09. 19:52

p.s, siguran sam da znas sto je ponistavanje listica, ali ako si ti nasao za shodno da me upucujes u banalnosti, rekoh, nije na odmet da i ja ucinim isto :)


registracija
21/5/09

malicoban, 29.12.09. 21:20

pa što ovi novinar napisa, a i ostale kolege u komentarima. Pa ljudi moji po nekima bi trebalo javno smaknuti cca 295tisuća ljudi i to punoljetnih, koji su dali glas ovom mom kolegi čobanu. Nemreš bilivit!!!
A sutra ako moj kolega čoban bude predsjednik, ovi će mu lizat guzicu!


registracija
8/11/06

Willie, 29.12.09. 22:53

.... da skratimo: Bandić za predsjednika, tovar62 njegov savjetnik. ;) To bi bila država. ;)))


registracija
15/10/09

deus, 30.12.09. 07:33

ha, willie, prijedlog je na mjestu...tovara cu ja nadopisati na listic :)


registracija
15/10/09

deus, 30.12.09. 11:28

uostalom, zasto se uopce zamaramo ovakvim glupostima, kad citam da je Tatjana Juric prekinula sa deckom...e to su problemi!!


registracija
22/12/09

cobra, 31.12.09. 18:02

Sadašnji izbori u Hrvatskoj pokazali su mnoge greške u izbornom sistemu.
Previše ima nezavisnih kandidata, sve to navodi da se političkim sistemom u Hrvatskoj
manipulira i privatizira. Novo pečena gospoda se uvrijede i postanu ne zavisni
kandidati. To nije zdrava politika i to je igranje s naivnim biračima. Svaki takav
pojedinac je karijerista i želja mu je steći bogatstvo na račun naivnog birača.

Na primjer, ovo s Milanom Bandićem otišlo je predaleko. Taj čovjek nikada nije
dobio toliko glasova u Hrvatskoj, već mu je to priskrbila susjedna Bosna i dijaspora,
gdje kao Hrvatski građani mogu glasati.
Kako oni glasaju?
Glasaju tako da se prijave na nekoliko mjesta, i naprosto u njihovo ime glasa netko za njih.
Bosanci koji imaju dvojako državljanstvo, prijave se za glasanje u Bosni i Hrvatskoj,
i to mogu raditi na nekoliko mjesta, i na taj način jedna osoba daje više glasova Bandiću.
To se događa i u dijaspopri kao S.Amerika, gdje npr. u Kanadi, u ambasadi ili konzulatima su mnogi Bosanci i lijepo znaju staviti jedno ime na više mjesta.

Da glasati može dijaspora i tako varati, tko je za to kriv?, vjerojatno stari HDZ, jer mu je to
odgovaralo. Zašto Sabor Republike Hrvatske sada to ne makne?

SDP danas nije više komunističa partija kako se misli. To je stranka kojoj sada treba
izglasati povjerenje, socijalna politika u ovom trenutku je veoma važna za Hrvatski narod.
Previše pojedinih kandidata dovelo je do rasipanja glasova, neki su glasali Tuđmana,
pojedini za Primorca, i tako redom i pokazalo da to sve nema smisla.

Tko podržava Bandića? Večina ljudi u Zagrebu i Hrvatskoj apsolutno NE.
Prema govoru i pisanju svakodnevnih ljudi on je lopov koji je to i dokazao.
Bandića podržavaju pojedini Bosanci, kojima je obečao svašta, po bosanskom
sistemu- sve ću ti obečti ali ti ništa neću dati.
Najviše Bandića podržavaju njemu slični, kao Sanader ili Kerum, uglavnom
linija hercegovačka-dalmatinska, ratni profiteri i debeli koristioci položaja.
Pobjeda Bandiča dovela bi političko raspadanje u Hrvatskoj, anarhiju tajkuna,
sramotu narodu u zemlji i inozestvu.

Usput rečeno, Zapadna Evropa. u koju Hrvatska želi, podržava SDP, zato jer odgovara
njihovoj politici.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika