29.12.2009. / 07:29

Autor: Hina

Kranjec: 2010. će biti veoma teška za bankare, a država treba smanjiti deficit

Kranjec je rekao da slovenske banke većinom nemaju slabih kreditnih plasmana koji nisu osigurani hipotekama na nekretnine ili dionicama poduzeća koje su kreditirale

Marko KranjecMarko KranjecGuverner slovenske središnje banke Marko Kranjec izjavio je da će 2010. godina u Sloveniji biti teža za bankarski nego za realni sektor, te da država mora početi smanjivati svoj deficit, u prvom redu smanjivanjem javnih troškova, a ne povećanjem poreza.

"2010. godina bit će teška, osobito za banke, dok će za razliku od ove godine opet doći do rasta gospodarske aktivnosti", rekao je Kranjec u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Slovenske banke ove će godine, kako je dodao, zabilježiti za 60 posto manje dobitke nego u 2008. godini, a njihovi će se profiti nastaviti smanjivati i u idućoj, kad će banke poslovati još teže, rekao je Kranjec.

NLB preuzima kreditiranje gospodarstva?

Kranjec je rekao da se najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), čiji je najveći vlasnik država, pokušava dokapitalizirati, ali ne zbog toga što njen kapital nije adekvatan nego zato da ta banka preuzme kreditiranje gospodarstva koje je u ovoj kriznoj godini preuzela država svojim jamstvima, te tako povećala proračunski deficit.

Uz to, Nova Ljubljanska banka u idućoj godini ne predviđa veću ekspanziju svog poslovanja, pa odgoda dokapitalizacije do koje je došlo jer država s belgijskom skupinom KBC kao drugim najvećim vlasnikom te banke za sada nije postiglo sporazum o dokapitalizaciji "nije tragična", pojasnio je Kranjec.

Kranjec je rekao da slovenske banke većinom nemaju slabih kreditnih plasmana koji nisu osigurani hipotekama na nekretnine ili dionicama poduzeća koje su kreditirale, te da je slabih kreditnih plasmana najviše u građevinarstvu budući da su se investitori - računajući na trend stalnog dizanja cijena nekretnina - špekulirali i sada ne mogu vraćati svoje obveze.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika