29.12.2009. / 08:10

Autor: Deutsche Welle

DW: Beograd nastavlja "hladan rat" protiv Hrvatske?

Srbija je najavila protutužbu protiv Hrvatske za genocid na prostorima te zemlje. Ali i u Beogradu se čuje kako su ovakvi sudski procesi tek "gubljenje vremena i energije" i samo opterećuju odnose Hrvatske i Srbije

Od rata je prošlo gotovo 15 godinaOd rata je prošlo gotovo 15 godinaDržavni vrh Srbije je najavio protutužbu protiv Hrvatske za genocid, ali je istovremeno naglašeno kako će se "još razmisliti" o njenom podnošenju. Ta odluka se tumači kao pokušaj pritiska Srbije na Hrvatsku kako bi ona odustala od svoje tužbe i kako bi Beograd i Zagreb sporazumno odustali od sudskih procesa. Taj stav dijele i pojedini beogradski stručnjaci za međunarodno pravo koji smatraju kako u Hrvatskoj nije bilo genocida i da su utoliko i međusobne tužbe kontraproduktivne.

Politika treba odlučiti

Vatroslav Vekarić, član Foruma za međunarodne odnose smatra kako Srbija već najavom protutužbe pokazala kako ima spreman pravni odgovor na tužbu Hrvatske. Međutim, njegovo je mišljenje kako je u ovom slučaju manje važan pravno, koliko političko gledište koje je uvjetovano unutrašnjim razlozima i u Hrvatskoj i u Srbiji, smatra Vekarić: "Ja se nadam da bi nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj moglo doći do više realizma i shvaćanja da nema nikakvih šansi pravno pobijediti u tom sporu. Drugo, ta tužba opterećuje odnose dvije najvažnije države na Zapadnom Balkanu, tako da svi racionalni argumenti govore kako bi trebalo stati sa tim sporom".

Više štete nego koristi

Vanjskopolitički komentator Dragan Bisenić smatra kako odlazak pred Međunarodni sud pravde u svakom slučaju škodi dobrosusjedskim odnosima Srbije i Hrvatske. Na žalost, države bivše Jugoslavije međusobne tužbe vide i kao sredstvo za nastavak sukoba. To je dodatni problem koji otežava dijalog i koji se ne bi trebao smjeti voditi u međunarodnim sudnicama. "Rješenje neće doći iz niti jednog suda ili od bilo kakvog stranog arbitra. Utoliko više što niti jedna od tih presuda nema nikakvu pravnu, nego samo 'moralnu' posljedicu. Ne postoji neko međunarodno tijelo koje bi provelo izrečenu presudu, sa izuzetkom Suda za ratne zločine u Hagu. Ako se dakle na taj način traži uporište za politiku koja bi trebala osuditi neku drugu državu ili da se promjeni pozicija prema drugima, onda te pravne utakmice tome sigurno ne mogu pomoći. Politički put je sigurno neposredniji, uspješniji i donosi bolje rezultate".

Odgovor na hrvatski stav o Kosovu?

Vatroslav Vekarić primjećuje kako je rat među državama bivše Jugoslavije u SFRJ je završen prije gotovo 15 godina, ali države i političke elite međusobno komuniciraju kao da je rat završen prije nekoliko dana. To znači i da je proces pomirenja i moralnog oporavka ovdje veoma spor i da je onda na političkom vrhu da ubrza taj proces. "Točno je da ne može doći do pomirenja samo na riječima, nužni su i sudski procesi. Međutim, važno je napomenuti da je tu sud u Haagu i važno je da se utvrdi odgovornost pojedinaca. To je ono što radi Haški tribunal i zato je on nužan. A političke isprike, pomirenja, pružanje ruku - to je nešto što je već na neki način počelo i to bi trebalo i zaokružiti na racionalan i pošten način i okrenuti novu stranicu u međusobnim odnosima".

Za Dragana Bisenića je najava protutužbe Srbije podsjetnik kako i Zagreb i Hrvatska snose svoj dio odgovornosti za događanja devedesetih godina. Ali misli i kako se trenutak te odluke može interpretirati i kao odgovor Beograda na nastup Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u procesu o legalnosti kosovske nezavisnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 29.12.09. 11:29

Oni jednostavno nastavljaju svoju politiku,kontinuiteta.I koriste našu diplomatsku pasivnost uzrokovanu djelovanjem Brisela.A koriste i štetu prouzrokovanu izjavama nekih naših političara i "uglednika"To je ujedno odgovor onima koji su se pitali:zašto mi nismo imali domovinu do sada?


registracija
8/7/09

bankar, 29.12.09. 12:01

šta ste stavili tu zastavu okaljate zvijezdu


registracija
25/12/09

dragan73, 29.12.09. 13:49

zato sto niste bili spremni da se borite za nju......srbi su vas cuvali od turaka,pa su vas oslobodili od austro/ugara,onda od nacista....sad su vam je dali nijemci i sve vam uzeli...


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.12.09. 21:25

Nije to vise 1989 god.kada su svima u bivsoj Jugoslaviji prijetili.Prosla su ta vremena.Hrvatska ima pravo na to,jer je to istina.Tuzba bez kolebanja.


registracija
12/12/09

maryspirk, 30.12.09. 05:12

Hrvati su se stoljecima BORILI protiv Turaka, Srbi su im SLUZILI i pomagali. Hrvati su ZATO izgubili mnogo od svojih teritorija. Vlahe su doveli Turci. Ti Vlasi su se poslije proglasili Srbima. Prebjegli ili poslani Vlasi "branili" su granicu i pljackali i nas Hrvate i izdavali kad god im je strani zavojevac ponudio nekakav probitak za njih. Djubrad ...


registracija
16/11/09

simo, 30.12.09. 10:17

Nisu nas Srbi čuvali,nego su nam konje vodili,i budi pošten hranili i pojili.Dragane,nemam ja ništa protiv srba,ali stvarno.

simo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika