29.12.2009. / 12:32

Autor: Hina

Novi hladni rat: Putin obećao ofenzivno oružje u borbi protiv američke nadmoći

"Da bismo sačuvali ravnotežu ne razvijajući sustav proturaketne obrane, kao što čine Sjedinjene Države, moramo razviti ofenzivne sustave"

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin u utorak je najavio da će Rusija razviti ofenzivno naoružanje kako bi osigurala stratešku jednakost sa Sjedinjenim Državama, dok Washington i Moskva i dalje pregovaraju o ključnom sporazumu o nuklearnom razoružanju.

"Da bismo sačuvali ravnotežu ne razvijajući sustav proturaketne obrane, kao što čine Sjedinjene Države, moramo razviti ofenzivne sustave", izjavio je Putin u Vladivostoku, ne navodeći tip naoružanja.

"Problem je u tome što naši američki partneri razvijaju raketnu obranu, a mi ne", rekao je Putin.

"No problemi raketne obrane i ofenzivnoga oružja blisko su povezani... Moglo bi biti opasno kada bi se naši partneri osjetili posve sigurnima nakon stvaranja takvog kišobrana i počeli činiti što ih je volja. Kada se naruši ravnoteža, postat će agresivniji. Bit će agresivniji u politici i gospodarstvu", nastavio je.

Prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci Rusija je spomenula američki proturaketni sustav, dok je američki predsjednik Barack Obama u rujnu najavio da će SAD odustati od štita u Istočnoj Europi koji je Moskva smatrala prijetnjom svojoj sigurnosti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika