29.12.2009. / 14:09

Autor: Hina

Rusija pristala na višu cijenu tranzita nafte kroz Ukrajinu

Izvor blizak vladi za novinsku agenciju Reuters kazao da će cijena tranzita u 2010. iznositi 6,6 eura (9,5 dolara) po toni nafte kroz Ukrajinu, nasuprot cijeni od 7,8 dolara po toni u ovoj godini

"Cijena je podignuta za 30 posto", kazao je glasnogovornik Naftogaza"Cijena je podignuta za 30 posto", kazao je glasnogovornik NaftogazaUkrajinska državna elektroenergetska tvrtka Naftogaz u utorak je priopćila da je Rusija pristala na 30-postotno povećanje cijene tranzita za transport ruske nafte preko Ukrajine u Europu.

Rusija je objavila da je prihvatila uvjete novog naftnog sporazuma s Ukrajinom, samo nekoliko sati nakon što je izazvala nervozu u Europi upozorenjem da bi se taj kontinent mogao suočiti s prekidom opskrbe zbog spora oko cijene tranzita između Moskve i Kijeva.

"Cijena je podignuta za 30 posto", kazao je glasnogovornik Naftogaza. "Neće doći do izbijanja krize, sinoć smo potpisali sporazum".

Europa pažljivo prati odnose Rusije i Ukrajine

Naftogaz nije naveo koliku je točno cijenu Rusija pristala plaćati, no jedan je izvor blizak vladi za novinsku agenciju Reuters kazao da će cijena tranzita u 2010. iznositi 6,6 eura (9,5 dolara) po toni nafte kroz Ukrajinu, nasuprot cijeni od 7,8 dolara po toni u ovoj godini.

Prijelaz na izražavanje cijene u eurima također je jedan od ukrajinskih zahtjeva.

Isti izvor nadalje otkriva kako su Kijev i Moskva dogovorili ukupan obujam isporuka nafte, o kojoj između ostalih ovise i Slovačka, Češka i Mađarska, u visini 15 milijuna tona u idućoj godini.

Rusija je u 2008. preko Ukrajine isporučila 17,1 milijun tona nafte. Točne brojke za 2009. još nisu poznate.

Europa koja veći dio svojih potreba za naftom i plinom podmiruje uvozom iz Rusije pažljivo prati tijek sukoba između Rusije i njezinih susjeda nakon što je usred zime 2006. i 2009. došlo do prekida isporuka zbog spora između Rusije i Ukrajine oko cijena.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika