30.12.2009. / 10:42

Autor: Hrvoje Šimičević

Uhićenja u akciji Bankomat: Na meti bivša Uprava HPB-a

Što se pak Protege tiče, on se prema raspoloživim informacijama trenutačno nalazi na službenom putu izvan Hrvatske, a trebao bi se vratiti uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

Josip Protega navodno se nalazi u AustrijiJosip Protega navodno se nalazi u AustrijiIz ravnateljstva policije priopćeno je kako su zagrebačka, splitska i dubrovačka policija jutros započele s akcijom Bankomat, u kojoj je dosad uhićeno petero osoba, a ukupno sedmero ih se istražuje, od kojih su 'tri člana Uprave Hrvatske poštanske banke d.d. te četiri korisnika kredita'.

Navodno je riječ i o pojedincima koji su bili na visokim funkcijama za vrijeme dok je predsjednik Uprave bio Josip Protega. Prema neslužbenim informacijama, policija je navodno privela i glavnog Proteginog suradnika iz bivše Uprave, Ivana Sladonju, te Maria Kirinića, koji je obnašao privremenu dužnost čelnika Uprave prije Proteginog dolaska. Kirinić je inače završio svoj kratki dvomjesečni mandat na čelu HPB-a jer nije zadovoljavao uvjete za tu funkciju.

Naime, prije toga radio je kao član Uprave u tri banke i štedionice koje su završile u stečaju. U posljednje se vrijeme spominjao u medijima kao jedan od pojedinaca koji je javno branio svoga podređenog menadžera u HPB-u Jadranka Mijalića, a za kojeg je naknadno otkriveno da je boravio na poslu dva sata dnevno.

Pretresi dokumentacije u HPB-u

Protegin odvjetnik Čedo Prodanović u kratkom nam je razgovoru rekao da se njegov klijent trenutačno nalazi na službenom putu izvan Hrvatske, a trebao bi se vratiti uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Navodno je riječ o Austriji.

Zanimljivo je da je policija objavila kako je pet od ukupno sedam osoba uhićeno tijekom današnjeg dana u jutarnjim satima, dok se dvoje nalazi izvan granica Republike Hrvatske.

Doznajemo i da je policija provela pretrese u stanovima osumnjičenika, koje se tereti za počinjenje kaznenih djela vezanih za upravljanje kreditnim rizicima u Hrvatskoj poštanskoj banci, nastalih odobravanjem nenamjenskih kredita. Prema pouzdanim informacijama, policija posljednjih nekoliko dana pretražuje dokumentaciju i u Hrvatskoj poštanskoj banci.

'Nije bilo političkih naloga': Protega razgovarao sa USKOK-om

U telefonskoj izjavi za HTV, Josip Protega javio se iz Austrije i rekao da se ne krije. Otkrio je da je jutros razgovarao i sa USKOK-om. Odbio je također komentirati navode i optužbe koje ga eventualno povezuju s mutnim poslovanjima HPB-a, dodavši da ni jedan kredit nije odobrio prema nekakvom 'političkom nalogu'.

Protega je zajedno sa Sladonjom smijenjen odlukom vlade u kolovozu ove godine, a na njegovo mjesto postavljen je Čedo Maletić. Zanimljivo je da predstavnici izvršne vlasti uopće nisu obrazložili Proteginu smjenu. Koji su konkretni motivi današnjih uhićenja, za sada se samo može pretpostavljati, no vjerojatno je riječ i o okolnostima koje su dovele do izdavanja brojnih rizičnih plasmana HPB-a, koji su do kraja godine prema nekim informacijama dogurali do nevjerojatne cifre od milijardu kuna. Riječ je o brojci nastaloj za Protegina mandata. Među ostalim, ta je cifra nastala zbog kreditne 'suradnje' HPB-a sa tvrtkama KIO, Orahovica, SMS, Fantazija Grupa, PPK Valpovo i Đakovština. Pojedini krediti vjerojatno nikada neće biti vraćeni, dok se s nekim od ovih tvrtki upravo o tome pregovara. Uz to, bivšoj Upravi HPB-a predbacivali su se enormni troškovi u marketingu, razna sponzorstva i slično.

'Ne želim se ograđivati od Sanadera'

Prije nekoliko tjedana Protega je dao intervju tjedniku Nacional, u kojem je među ostalim kazao kako svoje česte kontakte s najutjecajnijim političarima nikada nije smatrao spornim.

"U mom poslu normalno je da sam kontaktirao s premijerom i predsjednikom države, kao i s pojedinim ministrima. Sa svima njima često sam razgovarao o kompletnom stanju u hrvatskom gospodarstvu, a ne samo o tomu komu bi se eventualno trebalo kreditno pomoći. Svi krediti koje smo davali prolazili su normalnu proceduru i nijedan nije izdan samo zato što je netko nazvao da se taj kredit odobri", rekao je Protega. Protegu se kroz novine kritiziralo i zbog navodno enormnih bonusa koje je sam sebi isplatio, a u više navrata znalo ga se povezivati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

"Vlada Ive Sanadera dovela me je u banku. Nikakvim privatnim kanalima na tu funkciju nisam stigao. Sa Sanaderom sam se susreo nakon imenovanja i tada smo se praktično upoznali. Potom smo se susreli još nekoliko puta. Želim javno reći da mi ne pada na pamet da se od tih kontakata sada javno ograđujem, kao ni od njega osobno, jer u našoj komunikaciji nije bilo ništa neprimjereno", kazao je Nacionalu Protega.

Vezane vijesti

HPB u 2011. ostvarila neto dobit od 87,7 milijuna kuna

HPB u 2011. ostvarila neto dobit od 87,7 milijuna kuna

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima za 2011. godinu neto dobit Hrvatske poštanske banke porasla je 72,6 posto u odnosu na godinu prije i… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 30.12.09. 11:30

Da se barem Račanova vlada obračunala sa kriminalom,zato je i dobila izbore 2003.Ali nažalost pokazala je svu svoju nesposobnost i kriminalnu upletenost . To su ti isti ljudi koji nam danas preko Ive Josipovića govore o pravednosti i poštenju,svijetlu i tami.Drago mi je da se to riješava i da nas HDZ vodi ka svijetlu i boljoj pravednosti.
Samo naprijed!


registracija
26/11/09

abar, 30.12.09. 11:49

Sad je došlo vrijeme da isto hapse Ivana Žapčića i Marka Vukovića iz Karlovca vlasnike HS Produkta najveće švercere oružja koji su od njih dobili kredit od 4.200.000,00 Eura a kao hipoteku dali ukradeno zemljište( krivotvorine od dokumenata) u Jablancu, isto sa njima i famoznu njihovu odvjetnicu osuđenu radi prevara Dasović iz Zagreba.....


registracija
30/12/09

chupakabra, 30.12.09. 12:58

Bogme se nezavisna lopovska posla apsolutno nemaju što javljati. Uskoro kako bi neki voljeli bi mogla vladati podobnost, pa nećemo valjda i tako neuki dozvoliti da nas konji vozaju ?!


registracija
26/11/09

abar, 30.12.09. 14:16

Sad je došlo vrijeme da isto hapse Ivana Žapčića i Marka Vukovića iz Karlovca vlasnike HS Produkta najveće švercere oružja koji su od njih dobili kredit od 4.200.000,00 Eura a kao hipoteku dali ukradeno zemljište( krivotvorine od dokumenata) u Jablancu, isto sa njima i famoznu njihovu odvjetnicu osuđenu radi prevara Dasović iz Zagreba. ALI ŽAPČIĆA I VUKOVIĆA ŠTITI BAJIĆ I OSTALI TO SU SVETE KRAVE KARLOVCA NITI JEDAN SUD U KARLOVCU NEĆE NIŠTA PROTIV NIJH OD ŠVERCA ORUŽJA DO KRAĐE ZEMLJIŠTA DO SVEGA....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika