30.12.2009. / 12:04

Autor: Boris Bilas

Na rubu katastrofe: Na nebu iznad Beograda izbjegnut sudar dva zrakoplova

Alarm o bliskom susretu i mogućnosti sudara oglasio se u pilotskoj kabini izraelskog aviona. Izraelski list “Haarec” piše da je kapetan reagirao munjevito, spustio avion i tako izbjegao sudar

Zrakoplovi izraelske nacionalne avio-kompanije “El Al” i francuskog nacionalnog prijevoznika “Air France” u ponedjeljak su zamalo izbjegli sudar iznad Beograda.

Boeing 777 kompanije “El Al” sa 120 putnika, koji je letio iz Tel Aviva za New York, i francuski zrakoplov u jednom su trenutku bili udaljeni svega 300 metara, piše Blic.

Katarina Andrić-Milosavljević iz Uprave za civilno zrakoplovstvo potvrdila je za Blic da je došlo do incidenta u srpskom zračnom prostoru.

"U Upravu je stigao izvještaj Kontrole letenja u kojem stoji kako su dva zrakoplova vertikalno bili na udaljenosti manjoj od 1.000 stopa. Inspektori će preslušati vrpce na kojima su snimljeni razgovori između posade zrakoplova i Kontrole letenja i utvrditi kako je došlo do incidenta", rekla je Andrić-Milosavljević.

Alarm o bliskom susretu i mogućnosti sudara oglasio se u pilotskoj kabini izraelskog aviona. Izraelski list “Haarec” piše da je kapetan reagirao munjevito, spustio avion i tako izbjegao sudar.

Putnici, posada i avion nisu bili u opasnosti, a Izraelska televizija Kanal čiji izvještaj prenosi list Jerusalem post navodi kako su srpski kontrolori leta napravili grešku i francuskom avionu javili da leti rutom koju je već koristio izraelski avion. Prema ovom izvještaju, srpski dužnosnici su navodno priznali odgovornost te su najavili provođenje detaljne istragu.

Podsjetimo, nešto slično, ali s puno težim posljedicama dogodilo se davne 1976. kada su se 10. rujna na nebu iznad Vrbovca sudarila dva zrakoplova. Na visini od 10.000 metara iznad Vrbovca, došlo je do izravnog sudara dvaju putničkih zrakoplova - Trident British Airwaysa i DC-9 ljubljanske kompanije Inex-Adria - koji su se sudarili pogreškom kontrolora leta. U toj nesreći je poginulo čak 176 putnika i članova posade.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika