30.12.2009. / 13:11

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

'Doprinos slobodi Kosova': Priština Mesića proglašava počasnim građaninom

Biti će u najmanju ruku zanimljiva reakcija službenog Beograda, koji u posljednje vrijeme nisu u najboljim odnosima sa predsjednikom Stjepanom Mesićem, ponajprije zbog njegovog stava oko Kosova

Skupština općine Prištine donijela je u srijedu odluku po kojoj će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić biti proglašen počasnim građaninom, a priznanje će mu biti uručeno tijekom posjeta Kosovu 8. siječnja.

Odluka je donesena jednoglasno na današnjoj konstituirajućoj sjednici prištinske Skupštine općine. Hrvatski predsjednik bit će proglašen počasnim građaninom, kako je objašnjeno, zbog velikog doprinosa miru, slobodi i neovisnosti Kosova. Hrvatski predsjednik na Kosovu uživa velik ugled.

Očekuje se reakcija Srbije

Hrvatska je Kosovo priznala 19. ožujka 2008., a diplomatske odnose uspostavila je u lipnju te godine. Biti će u najmanju ruku zanimljiva reakcija službenog Beograda, koji u posljednje vrijeme nisu u najboljim odnosima sa predsjednikom Stjepanom Mesićem, ponajprije zbog njegovog stava oko Kosova. Štoviše, predstavnike srbijanske politike posebno je iziritirala činjenica da je Mesić otprije zakazao odlazak na Kosovo 7. siječnja, na dan kada se u Srbiji slavi pravoslavni Božić.

Na recentnom summitu u Kopenhagenu, Tadić je hrvatskom kolegi prigovorio zbog posjete Kosovu na ovaj dan, te zbog svjedočenja hrvatskog predstavnika u Međunarodnom sudu u postupku za ocjenu legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, što je u Beogradu procijenjeno kao miješanje u unutarnje stvari Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 31.12.09. 03:56

nek se vidi tko je gazda Albanaca u hr....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika