30.12.2009. / 15:26

Autor: Hina

Svjetska prodaja vozila dobit će na zamahu u 2010.

Stimulansi su "doveli su do globalnog gospodarskog oporavka, te poboljšanja ponude zajmova za kupnju vozila diljem svijeta"

Globalnu prodaju vozila i dalje će podupirati nastavljeni opsežni i usklađeni monetarni i fiskalni poticajiGlobalnu prodaju vozila i dalje će podupirati nastavljeni opsežni i usklađeni monetarni i fiskalni poticajiProdaja novih vozila diljem svijeta dobit će na zamahu u 2010. nakon početnog oporavka u ovoj godini i time vjerojatno utrti put za rekordnu prodaju u 2011., objavio je istraživački ogranak banke Scotiabank.

Tržišta u razvoju kao što su Kina, Indija i Brazil preuzet će vodstvo, no "ključno tržište SAD-a" neće puno zaostajati s očekivanim dvoznamenkastim rastom prodaje vozila od 10 posto, objavio je u utorak Scotia Economics u svom izvješću Global Auto Report.

"Globalnu prodaju vozila i dalje će podupirati nastavljeni opsežni i usklađeni monetarni i fiskalni poticaji", kazao je Carlos Gomes, viši ekonomist u Scotia Economicsu.

Jeftiniji krediti i rast gospodarstva povećava prodaju vozila

Ti stimulansi "doveli su do globalnog gospodarskog oporavka, te poboljšanja ponude zajmova za kupnju vozila diljem svijeta", dodao je.

U izvješću se navodi da će veća dostupnost kredita i obnova rasta svjetskog gospodarstva u visini od tri posto omogućiti oporavak prodaje vozila u 2010., te pripremiti uvjete za rekordnu prodaju u 2011.

U SAD-u je prodaja vozila prestala padati sredinom godine i vratila se normalnim godišnjim stopama rasta od kolovoza nakon što je gospodarstvo zabilježilo "početni" oporavak, navodi se u izvješću.

U 2009. Kina je preotela SAD-u status najvećeg svjetskog tržišta vozila, s rastom prodaje za više od 40 posto, na 7,3 milijuna vozila, dok se u 2010. očekuje dodatni rast od 20 posto, na gotovo devet milijuna vozila.

U Indiji je ove godine također prodano rekordnih 1,4 milijuna vozila, s tim da je rast prodaje oštro ubrzao u drugoj polovici godine u uvjetima veće dostupnosti kredita, objavio je Scotia Economics.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika