30.12.2009. / 15:40

Autor: Hina

HNB: Dolaskom nove Uprave HPB je krenula na bolje

Iz dostavljenih informacija i izvješća evidentno je da je nova Uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja

Dolaskom Čede Maletića, HPB je počela pozitivnije poslovatiDolaskom Čede Maletića, HPB je počela pozitivnije poslovatiHrvatska narodna banka (HNB), potaknuta aktualnim događanjima oko bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), objavila je danas najnovije informacije o položaju te banke.

U priopćenju se ističe da Hrvatska narodna banka kontinuirano prati provođenje mjera naloženih Hrvatskoj poštanskoj banci koje za cilj imaju otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti te poboljšanje stanja u banci.

HPB bilježi pozitivne trendove u posljednjem tromjesečju

Aktivnosti koje je nova Uprava HPB-a poduzela na "čišćenju" kreditnog portfelja rezultirale su izdvajanjem dodatnih rezervacija i unapređenjem procesa identifikacije, mjerenja i upravljanja kreditnim rizikom. Isto podrazumijeva uspostavljanje transparentnog procesa odobravanja plasmana, unaprjeđenje i usvajanje internih akata kojima se adekvatno regulira ovaj dio poslovanja banke te intenziviranje naplate dospjelih plasmana.

Osim navedenog poduzete su aktivnosti na unaprjeđenju ostalih poslovnih procesa HPB-a te se osobita pozornost obraća na aktivnosti upravljanja troškovima, navode iz središnje banke.

Također, Hrvatska narodna banka prati pokazatelje poslovanja, koji u posljednjem tromjesečju upućuju na pozitivne trendove.

Depozitna se osnova HPB-a u posljednjem tromjesečju povećava, a struktura imovine banke u istom razdoblju pokazuje povećanje visokolikvidnih sredstava te HPB nema problema s pravodobnim ispunjavanjem svih svojih obveza.

Iz dostavljenih informacija i izvješća evidentno je da je nova Uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja.

Isto se odražava u poboljšanom poslovanju banke, a planirana dokapitalizacija u 2010. godini dodatno će pozitivno utjecati na stopu adekvatnosti kapitala i cjelokupno poslovanje HPB-a, navode iz Hrvatske narodne banke.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika