30.12.2009. / 16:37

Autor: Hina

Rast zračnog putničkog i teretnog prometa u studenome

Putnički je promet sada 6,4 posto viši od najniže točke zabilježene u prvome tromjesečju 2009., priopćila je IATA, iako je još uvijek šest posto ispod najviših razina s početka 2008.

Giovanni BisignaniGiovanni BisignaniMeđunarodni zračni putnički i teretni promet u studenome je porastao, što je jasan znak globalnog gospodarskog oporavka, iako je to poboljšanje dodatno naglašeno zbog oštrog pada zabilježenog krajem 2008., priopćilo je međunarodno udruženje zračnih prijevoznika IATA.

Zračni putnički promet u studenome je porastao 2,1 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je teretni promet zrakoplovom porastao 9,5 posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci tog udruženja.

Optimistično, ali nema čvrstih dokaza za oporavak

"Potražnja nastavlja rasti ali još uvijek nemamo čvrsto tlo za oporavak. Ne možemo predvidjeti nikakav značajniji rast u mjesecima koji dolaze", kazao je čelnik IATA-e Giovanni Bisignani.

IATA procjenjuje da će taj sektor u ovoj godini zabilježiti 11 milijardi dolara gubitaka, te 5,6 milijardi dolara gubitka u 2010.

Zračni teretni promet, ključni barometar stanja svjetske trgovine, tipično raste na samom početku ciklusa gospodarskog oporavka kada kompanije naglo započnu s obnovom svojih zaliha.

Međutim, najnoviji podaci ukazuju na neujednačena kretanja potražnje u svjetskim regionalnim gospodarstvima. Veći rast potražnje za zračnim prijevozom tereta zabilježen je u azijsko-pacifičkoj regiji, Južnoj Americi, Bliskom istoku te Sjevernoj Americi, a skroman rast u Africi. U Europi je pak zabilježen pad potražnje.

Što se tiče putničkog prometa, najsnažniji je rast zabilježen na Bliskom istoku, te nešto sporiji u Latinskoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji, dok je u Europi, Sjevernoj Americi i Africi pao.

Putnički je promet sada 6,4 posto viši od najniže točke zabilježene u prvome tromjesečju 2009., priopćila je IATA, iako je još uvijek šest posto ispod najviših razina s početka 2008.

Teretni je promet 20 posto veći nego u prosincu 2008., ali i dalje 10 posto niži od vrhunca dosegnutog početkom 2008.

Vezane vijesti

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sporazum o dostavi podataka iz EU-a u Sjedinjene Države o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika