30.12.2009. / 17:30

Autor: Totalsport

Woods seks skandalima oštetio dioničare svojih sponzora za 12 milijardi dolara

Tvrtkama koje su ga sponzirirale, odnosno njihovim dioničarima, svojim je seksualnim skandalom američki golfer Tiger Woods prouzročio 5 do 12 milijardi dolara gubitka

Tiger Woods sa suprugom Elin NordegrenTiger Woods sa suprugom Elin NordegrenTvrtkama koje su ga sponzirirale, odnosno njihovim dioničarima, svojim je seksualnim skandalom američki golfer Tiger Woods prouzročio 5 do 12 milijardi dolara gubitka.

Zaključak je to studije koju su odradila dvojica profesora ekonomije s Kalifornijskog sveučilišta, Victor Sango i Christopher Knittel.

"Procjenjujemo da su dioničari tvrtki-sponzora Tigera Woodsa unutar samo nekoliko dana po objavi vijesti o njegovoj automobilskoj nesreći ostali bez 5 do 12 milijardi dolara u odnosu na dioničare srodnih tvrtki koje gospodina Woodsa nisu sponzorirale", zaključili su u prologu studije profesori.

Objasnili su potom da su istraživali razdoblje dugo 13 dana, počevši od 27. studenog, kada se vijest o bizarnoj automobilskoj nesreći pred njegovim imanjem na Floridi pročula, do 11. prosinca, kada je najbolji golfer današnjice, koji godišnje (velikom većinom od sponzora) zarađuje stotinjak milijuna dolara, javno priznao nevjernost supruzi Elin Nordegren.

Uspoređivali su dnevno kretanje vrijednosti dionica Woodsovih tvrtki-sponzora u odnosu na generalni promet na američkim burzama, odnosno promet Woodsovih tvrtki-sponzora u odnosu na tvrtke koje su na tržištu njihovi izravni konkurenti.

Među tvrtkama-sponzorima koje je zadesilo srozavanje vrijednosti dionica na tržištu kapitala, među ostalima, jesu i Accenture, AT&T, Tiger Woods PGA Tour Golf (video-igrica), Gillette, Nike, Gatorade i TLC Laser Eye Centers.

Vezane vijesti

Nova golferska ofenziva na Dubrovnik

Nova golferska ofenziva na Dubrovnik

Nakon godinu i pol dana pauze u pripremi projekta, krajem ožujka u Dubrovniku je obnovljena procedura razvoja golfa kao budućega dodatnog turističkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika