30.12.2009. / 17:05

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Novogodišnja želja Pahora: U 2010. riješiti granično pitanje s Hrvatskom

Pahor je i svoju završnu konferenciju za novinare u ovoj godini posvetio upozorenjima da će nakon održavanja socijalnog mira u ovoj godini iduća godina biti posvećena prevladavanju strukturalnih uzroka krize

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorSlovenski premijer Borut Pahor otkrio je novinarima kako mu je jedna od novogodišnjih želja rješavanje pitanja granice s Hrvatskom.

"Želio bih da se u 2010. riješi i problem granice, kako bismo pokazali da je opravdano povećanje prestiža i ugleda Slovenije koji smo stekli u zadnje vrijeme u međunarodnoj zajednici", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon zadnje sjednice vlade u ovoj godini.

Pahor je rekao da je rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom teško, te da je međunarodna zajednica priznala ugled i utjecaj Sloveniji u jugoistočnoj Europi nakon što je on potpisao arbitražni sporazum s Hrvatskom.

2010. godina borbe protiv krize

"Međunarodna zajednica zna da su to teške stvari, a to se vidi i iz gomilanja problema u BiH i drugim državama zapadnog Balkana", rekao je Pahor, podsjećajući na spremnost svoje vlade da bude kooperativna u sređivanju prilika u regiji.

Pahor je i svoju završnu konferenciju za novinare u ovoj godini posvetio upozorenjima da će nakon održavanja socijalnog mira u ovoj godini iduća godina biti posvećena prevladavanju strukturalnih uzroka krize.

Svrha te politike jest da se Slovenija nađe u "pobjedničkom" taboru zemalja koje će krizu riješiti "bolnim" strukturalnim reformama, kako bi napravile razvojni iskorak i nakon krize sustigla prosječnu razvijenost zemalja Europske unije.

Slovenija, koja ima samo dva milijuna stanovnika, ne može si priuštiti velike socijalne razlike i sadašnju situaciju u kojoj dvije trećine zaposlenih prima minimalnu plaću ili plaću koja je malo iznad tog minimuma, rekao je Pahor.

Najavio je raslojavanje izvoznih tržišta i privlačenje stranih ulaganja, brzu promjenu gospodarstva i prevladavanje njegove tehničke zastarjelosti, ali i upozorio da će to biti "nemilosrdna borba".

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 30.12.09. 23:56

"opravdano povećanje prestiža i ugleda Slovenije koji smo stekli u zadnje vrijeme u međunarodnoj zajednici" - o čemu ovaj lopov? Kaj misli da je neko zaboravil sve lopovluke slovenaca ("naroda" bez povijesti i kulture)? Kad god razgovaram s nekim ljudima iz EU (Austrija, Njemačka, Italija) uvijek čujem jedno te isto: "slovenijica je kukavičje jaje EU i sramota za EU, a ovaj majmun govori o nekakvom "prestižu i ugledu". Taj je skrou prolupal!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika