30.12.2009. / 18:08

Autor: Hina

Znanstvena-fantastika. Rusija planira svemirskim brodom 'odgurnuti' asteroid

Kad je 2004. otkriven 270-metarski asteroid, astronomi su izglede da u prvom prolazu kraj Zemlje 2029. udari u Zemlju procijenili na 1:37, ali odonda su tu procjenu ublažili

Rusi bi pokušali odgurati asteroid dalje od ZemljeRusi bi pokušali odgurati asteroid dalje od ZemljeRusija razmatra mogućnost da pošalje svemirski brod prema velikom asteroidu kako bi ga gurnula s putanje i tako spriječila mogući sudar sa Zemljom, rekao je u srijedu čelnik ruske svemirske agencije.

Anatolij Perminov rekao je da će svemirska agencija uskoro održati sastanak radi procjene potrebe misije na Apophis. Za radio Glas Rusije dodao je da će pozvati i NASA-u i Europsku svemirsku agenciju, kinesku svemirsku agenciju i druge da se priključe projektu.

Kad je 2004. otkriven 270-metarski asteroid, astronomi su izglede da u prvom prolazu kraj Zemlje 2029. udari u Zemlju procijenili na 1:37, ali odonda su tu procjenu ublažili.

Znanstvena fantastika postaje stvarnost

Kasnije studije isključile su mogućnost sudara 2029. jer tada asteroid neće doći na manje od 29.450 kilometara od Zemlje, ali objavili su da postoji mala mogućnost da se asteroid sa Zemljom sudari u idućim prolascima.

U listopadu je NASA objavila da je i vjerojatnost da Apophis udari u Zemlju 2036. znatno manja te umjesto 1:45.000 iznosi 1:250.000 jer su znanstvenici preračunali putanju prijetećega asteroida. Po njihovim riječima, idući bliski susret dogodit će se 2068. i vjerojatnost sudara procijenjena je na 1:330.000.

Perminov nije spominjao NASA-ine procjene, samo je rekao da je čuo od jednoga znanstvenika da se Apophis približava i da možda udari u Zemlju. "Ne sjećam se točno, ali čini mi se da bi on mogao udariti u Zemlju 2032." rekao je. Nije htio otkriti pojedinosti ruskoga projekta, samo je rekao da na tome još treba raditi, no odao je da misija ne podrazumijeva upotrebu nuklearne eksplozije.

Vezane vijesti

U meteoritima pronađeni sastavni dijelovi DNK

U meteoritima pronađeni sastavni dijelovi DNK

Istraživanje NASA-e otkrilo je kako sastavni dijelovi DNK do Zemlje dolaze i u meteoritima, i to u mnogo većoj raznolikosti i količini nego što su to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika