31.12.2009. / 07:26

Autor: Hina

Konačne brojke: Od 'svinjske gripe' u 2009. umrlo 12200 ljudi

Broj smrtnih ishoda bolesti je viši od očekivanog i treba pričekati barem dvije godine kako bi se mogao procijeniti broj smrti koje je izazvao virus H1N1

U devet mjeseci, od otkrića virusa, umrlo je više od 12 tisuća ljudiU devet mjeseci, od otkrića virusa, umrlo je više od 12 tisuća ljudiVirus H1N1 koji je prvi puta zabilježen u ožujku u Meksiku, ubio je više od 12.220 ljudi ove godine prema posljednjoj bilanci koju je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki kontinent, posebice Sjedinjene Države i Kanada su do sada najteže pogođene pandemijom s najmanje 6.670 žrtava, "ali sada je pandemijska gripa najaktivnija u središnjoj i istočnoj Europi", naglasio je WHO.

U Zapadnoj Europi, virus je aktivan iako je vrhunac dosegnut, primjećuje organizacija.

U nekim zemljama je najgore prošlo

U cijeloj Europi najmanje je 2.422 žrtava novog virusa. Među najaktivijom žarištima bolesti organizacija navodi Gruziju, Crnu Goru, Ukrajinu, Grčku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju i regiju Urala u Rusiji.

WHO ima podatke o aktivnom prijenosu virusa H1N1 u mediteranskim zemljama na Sjeveru Afrike (Alžir, Tunis i Egipat). Vrhunac prijenosa virusa je prošao u Izraelu, Iranu, Iraku, Omanu i Afganistanu.

Pandemija je u padu u Japanu, na sjeveru i jugu Kine, Tajvanu i Hong Kongu. U Mongoliji je zabilježen blagi porast bolesti dok je aktivnost virusa intenzivna na sjeveru Indije, u Nepalu i Šri Lanki.

Broj smrtnih ishoda bolesti je viši od očekivanog i treba pričekati barem dvije godine kako bi se mogao procijeniti broj smrti koje je izazvao virus H1N1.

Glavna direktorica WHO-a Dr. Margaret Chan je rekla da ne treba popustiti u borbi protiv visoko nepredvidivog virusa, koji može mutirati u agresivniji oblik.

Vezane vijesti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Demencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika