31.12.2009. / 07:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Bi on, ali HDZ ne da: Zadarski gradonačelnik povukao potporu Bandiću

Bandić je ostao bez javne potpore HDZ-ovih odbora u Dalmaciji

Milan BandićMilan BandićZadarski je gradonačelnik Zvonimir Vrančić bio jedan od prvih HDZ-ovaca koji je javno podupro Milana Bandića u drugom krugu predsjedničkih izbora. No, isto tako, prvi je HDZ-ovac koji je tu svoju potporu javno morao obrazložiti i reći kako nije mislio 'u ime stranke' nego 'u svoje vlastito'.

Nakon zatvorene sjednice Gradskog odbora HDZ-a gradonačelnik Vrančić rekao je kako je izjavu dao u ponedjeljak ujutro, a da mu tada nije bilo u cijelosti poznato stajalište predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, da stranka neće poduprijeti ni jednoga od dvojice predsjedničkih kandidata te kako nije mislio da je to stajalište obvezatno.

Nije znao za Kosoričin stav

"Nije mi bila namjera ignorirati odluke stranke", izjavio je Vrančić novinarima nakon sjednice, naglasivši da poštuje stranačke odluke i stajališta.

Naglasio je kako je iznosio isključivo osobno stajalište, jer mu se neovisni kandidat Milan Bandić činio boljim od protukandidata Ive Josipovića.

"Žalim i ispričavam se zbog toga, poštujem odluke stranačkog vodstva", zaključio je u izjavi novinarima dr. Vrančić.

Prije njega je predsjednica zadarskoga HDZ-a Ana Lovrin izjavila kako je Gradski odbor HDZ-a Zadra prihvatio obrazloženje gradonačelnika Vrančića.

Napomenula je kako je na večerašnjoj sjednici još jednom predstavljeno HDZ-ovo stajalište da HDZ neće poduprijeti ni jednoga od predsjedničkih kandidata u drugom krugu, jer, kako je rekla, "ni jedan nije naša politička opcija".

Na sjednici zadarskoga Gradskog odbora HDZ-a bio je potpredsjednik stranke Božidar Kalmeta.

Ni dalmatinski odbori HDZ-a nisu uz Bandića javno

Istovremeno, dok je zadarski gradonačelnik objašnjavao svoju 'pogrešku', županijski splitsko-dalmatinski odbor HDZ-a odlučio je kako nijedan gradski ili općinski HDZ-ov odbor na području te županije ne može dati potporu ni jednom kandidatu u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske, te kako je ta odluka je obvezatna.

U izjavi za Hinu, predsjednik toga odbora Kruno Peronja, objasnio je kako su tu odluku prihvatili i predstavnici makarskoga gradskog odbora HDZ-a, iako je jučer taj odbor priopćio kako poziva glasače da u drugom krugu predsjedničkih izbora podupru neovisnog kandidata Milana Bandića.

"Pošto su predstavnici makarskog HDZ-a prihvatili odluku županijskog odbora HDZ-a, protiv makarskog HDZ-a neće biti poduzete kaznene mjere niti će biti isključivanja iz HDZ-a u tom odboru", naglasio je Peronja.

Također je izvijestio kako se na sjednici županijskog HDZ-a raspravljalo o predsjedničkim izborima te je zaključeno kako se moraju poštivati stajališta koja je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora iznijela predsjednica stranke Jadranka Kosor - da HDZ u drugom krugu neće poduprijeti ni jednog od dvojice predsjedničkih kandidata - ni SDP-ova kandidata Ivu Josipovića, ni neovisnog kandidata Milana Bandića.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika