31.12.2009. / 08:06

Autor: Hina

Bisignani: Pretraga šampona i škarica nije rješenje, treba nam bolja tehnologija

"Sustav zračnog prijevoza ne može dugoročno trpiti 100 postotne pretrage", ocijenio je Bisignani

Giovanni BisignaniGiovanni BisignaniZračni prijevoz ne može dugoročno podnositi temeljite preglede putnika u zračnim lukama, ocijenilo je u srijedu Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika (IATA) koje poziva Sjedinjene Države na suradnju kako bi se ispravili nedostaci u sigurnosnim pitanjima.

"Dugoročna rješenja trebaju uključivati poboljšanje tehnologija i tehnika procjene stvarnih opasnosti", navodi generalni direktor IATA-e Giovanni Bisignani u pismu upućenom američkoj tajnici za unutrašnju sigurnost Janet Napolitano, nakon neuspjelog atentata na Božić u američkom zrakoplovu na letu između Amsterdama i Detroita.

"Sustav zračnog prijevoza ne može dugoročno trpiti 100 postotne pretrage", ocijenio je Bisignani.

Bolji sustavi sigurnosti, a ne pretrage

"Umjesto potraga sumnjivih predmeta, poput škarica za nokte i bočica šampona, sustavi sigurnosti bi se trebali usredotočiti na sumnjive osoba. Nove tehnike primjenjene na stari sustav ne donose očekivane rezultate", istaknuo je taj dužnosnik.

Umjesto individualnih pretraga, nove tehnologije bi se trebale kombinirati s informacijama obavještajnih službi u sklopu procedura kontrole, procijenio je generalni direktor.

"On je istaknuo da je sada vrijeme da vlade ulože u novi sustav koji bi kombinirao najbolje od tehnologija kontrole s najboljim od obavještajnih službi.

"Taj sustav bi omogućio kontrolorima da dobiju važne informacije o putnicima kako bi procijenili stvarne opasnosti", zaključio je Bisignani.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Predstavnici hrvatske Vlade i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika