31.12.2009. / 10:47

Autor: Deutsche Welle

Lisabonski ugovor konačno rješen, Španjolska s olakšanjem preuzima Uniju

S prvim danom Nove godine dolazi i do smjene na čelu Europske unije. Španjolska će od Švedske preuzeti predsjedanje klubom 27-orice. No, Španjolci će biti prvi koji će Unijom morati vladati na "light" način.

Foto: ReutersFoto: ReutersŠpanjolska će po četvrti put u povijesti preuzeti predsjedanje EU-om. No, ovaj put postoji "mala" razlika u odnosu na prošla predsjedništva. U Uniji je na snagu stupio Lisabonski reformski ugovor - a EU dobio stalnog predsjednika Vijeća. Time je (polugodišnje) rotirajuće predsjedništvo izgubilo na težini.

I zbog toga se i španjolsko šefovanje Unijom naziva prvim "laganim" (light) predsjedanjem.

Dužnost stalnog predsjednika Vijeća EU-a nedavno je preuzeo Belgijanac Herman van Rompuy. On je u internoj hijerarhiji Europske unije formalno pozicioniran iznad španjolskog premijera Zapatera. No, kao iskusan političar, van Rompuy je nakon nedavnog susreta sa Zapaterom u Španjolskoj "šarmirao" žitelje Iberijskog poluotoka:

"Za nas Belgijance je Španjolska zemlja sunca. Međutim, kad sam ja doletio ovamo, vidio sam samo snijeg. To je bio kulturni šok! No, sve je to ispravila toplina s kojom sam primljen u Španjolskoj, toplina koja je obilježila naše razgovore..."

"Skromna i diskretna" podrška

Španjolska će, kako je potvrdio šef diplomacije u Madridu Moratinos, podržavati rad van Rompuya - i to "skromno i diskretno". Iako će se susreti na vrhu EU-a i ubuduće održavati u Bruxellesu, Španjolci će u okviru prijelaznog rješenja ipak organizirati summite Unije s trećim zemljama, npr. s državama Južne Amerike ili Afrike. U svibnju 2010. Madrid će posjetiti i američki predsjednik Obama. A u Španjolskoj će se održati i neslužbeni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Što se tiče programa španjolskog predsjedništva, šef vlade José Zapatero kazao je da su prioriteti "oživljavanje gospodarskih aktivnosti i tržišta rada, odnosno strategija EU 2020."

Radi se o strategiji u okviru koje se žele stvoriti pretpostavke za gospodarski uzlet. A kako bi mogao/trebao izgledati izlaz iz financijske krize, to će biti tema na posebnom susretu početkom veljače iduće godine.

Uz gospodarske impulse, jedno od težišta španjolskog polugodišnjeg mandata na čelu Unije će biti i poticanje ravnopravnosti spolova, praktična provedba Lisabonskog ugovora - te jačanje uloge koju Europa igra u svijetu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika