31.12.2009. / 12:24

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Akcija 'Bankomat': USKOK će zatraži istražni zatvor za sve osumnjičene

Trojicu bivših čelnika HPB-a sumnjiči da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se poduzetnike tereti da su ih poticali na zlouporabe

Za Josipom Protegom mogla bi biti raspisana tjeralicaZa Josipom Protegom mogla bi biti raspisana tjeralicaProtiv trojice bivših čelnika Hrvatske poštanske banke i četvorice klijenata te banke koji su, kako se sumnja, nezakonito dobili višemilijunske kredite USKOK je pokrenuo istragu, a od zagrebačkog Županijskog suda danas će za sve zatražiti jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se od izvora bliskog istražiteljima iz antikorupcijske akcije "Bankomat".

U toj su akciji uhićena šestorica osumnjičenika, dok je posljednji osumnjičeni, donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega nedostupan jer je izvan Hrvatske.

On se jučer javio medijima, koji pišu da je na skijanju u Austriji, rekavši da ne bježi od USKOK-a, a njegov branitelj Čedo Prodanović najavio je da će se Protega vratiti na dan drugog kruga predsjedničkih izbora, 10. siječnja.

Tjeralica za Protegom

Usvoji li sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda USKOK-ov zahtjev za jednomjesečnim istražnim zatvorom Protege za njim će biti raspisana tjeralica, bez obzira što on i njegov branitelj tvrde da nije u bijegu i da će se pojaviti u zemlji, doznaje se od izvora bliskog istražiteljima koji nije želio biti imenovan.

Inače, po Zakonu o kaznenom postupku istražni zatvor se može odrediti ako je osumnjičeni u bijegu ili osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći, primjerice da se krije.

Šestorica uhićenih, bivši predsjednik Uprave i direktor financija HPB-a Mario Kirinić, bivši član Uprave Ivan Sladonje te poduzetnici Boris Šimunić, Svetimir Gadže, Oliver Beidenegl i Ivan Galić poslijepodne će, po završetku njihova ispitivanja u sjedištu USKOK-a, biti privedeni sucu istrage koji će na ročištu zatvorenom za javnost odlučiti o zahtjevu za istražnim zatvorom.

Zlouporaba položaja i ovlasti

Na tom ročištu branitelji osumnjičenih mogu ponuditi jamčevinu za obranu sa slobode, a konačnu odluku o istražnom zatvoru sud usmeno objavljuje na završetku ročišta. Na tu odluku stranke imaju pravo žalbe.

Trojicu bivših čelnika HPB-a sumnjiči da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se poduzetnike tereti da su ih poticali na zlouporabe.

Neslužbeno se doznaje da Protegu, Kirinića i Sladonju tereti da su poduzetnicima od početka 2006. do kolovoza ove godine nezakonito odobrili nenamjenske kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna, bez odgovarajućih pokrića, odnosno osiguranja plaćanja kredita. Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, navodno se sumnjiči i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse.

Vezane vijesti

Odbačena optužnica o zločinačkom udruživanju u slučaju Bankomat

Odbačena optužnica o zločinačkom udruživanju u slučaju Bankomat

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu po drugi je put USKOK-u vratilo na doradu optužnicu u slučaju Bankomat. Naime, odlučujući o optužnici… Više

Komentari

registracija
26/11/09

abar, 31.12.09. 12:44

Da li je došlo vrijeme da isto hapse Ivana Žapčića i Marka Vukovića iz Karlovca vlasnike HS Produkta najveće švercere oružja koji su od njih dobili kredit od 4.200.000,00 Eura a kao hipoteku dali ukradeno zemljište( krivotvorine od dokumenata) u Jablancu, isto sa njima i famoznu njihovu odvjetnicu osuđenu radi prevara Dasović iz Zagreba. ALI ŽAPČIĆA I VUKOVIĆA ŠTITI BAJIĆ I OSTALI TO SU SVETE KRAVE KARLOVCA NITI JEDAN SUD U KARLOVCU NEĆE NIŠTA PROTIV NIJH OD ŠVERCA ORUŽJA DO KRAĐE ZEMLJIŠTA DO SVEGA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika