04.01.2010. / 14:13

Autor: Hrvoje Šimičević

U iščekivanju obraćanja premijerke: 'Ivo Sanader izbačen je iz HDZ-a'

Sanaderovim protjerivanjem barem je za sada spriječen raskol vlade i odlazak koalicijskih partnera, koji su takav scenarij najavljivali u slučaju njegova povratka. Na taj su način vjerojatno eliminirani i scenariji o prijevremenim izborima

Ivo Sanader izbačen je iz HDZ-a, neslužbena je informacija koja bi uskoro trebala biti službeno potvrđena u središnjci stranke! Nakon višesatnog vijećanja 20-torice članova Predsjedništva ove stranke, nekadašnji premijer najrigoroznije je kažnjen zbog jučerašnjeg pokušaja puča, kojeg je krenuo sprovoditi u partijskoj središnjici. Odluka je navodno donesena tijekom proteklih nekoliko sati, a do sada se vijećalo i o samom načinu izbacivanja Ive Sanadera.

Naime, dr. Ivo je bio na poziciji počasnog predsjednika HDZ-a, koja prema stranačkom statutu ima doživotnu funkciju. Prema pisanju T-portala, pravni stručnjak Vladimir Šeks ipak je pronašao način kako da se riješi dojučerašnjeg kolege. Pojedini mediji pišu kako Predsjedništvo također odlučuje o tome tko će još biti isključen iz HDZ-a. Konačna odluka bila je najavljena za oko 15 sati na sjednici Predsjedništva, a premijerkino obraćanje javnosti za oko 15.30. Međutim, vijećanje se u međuvremenu odužilo, te se konačna izjava premijerke očekuje u poslijepodnevnim satima. Oko 15 sati u sredšnjicu HDZ-a stigao je i predsjednik Sabora Luka Bebić, zajedno sa Mariom Zubovićem. Oni su odbili komentirati današnje događaje u stranci.

Luka Bebić je u središnjicu HDZ-a došao oko 15 sati; foto: Igor ŠobanLuka Bebić je u središnjicu HDZ-a došao oko 15 sati; foto: Igor ŠobanZbog iznenadnog (pokušaja) povratka na političku scenu, a s očiglednom namjerom da se oslabi aktualna premijerka Jadranka Kosor i spriječe brojne istrage koje su do sada utamničile na desetke pojedinaca od njegovog povjerenja, Sanader je na kraju vjerojatno ostao bez političke infrastrukture koja mu je bila potrebna za udar na aktualni ustroj vlade. Što je još bitnije i zanimljivije - prvenstveno za pripadajuća pravosudna tijela i USKOK - Sanader je vjerojatno ostao bez političke zaštite partije koja upravlja ovom državom, a koja ga je do sada pasionirano branila od kaznenih progona i eventualnih istraga.

Ovakav epilog bio je u neku ruku i očekivan, među ostalim i zbog jučerašnjih neslužbenih izjava koje su dolazile iz vrha stranke, u kojima je nekolicina nekadašnjih Sanaderovih intimusa tražila njegov odlazak.

Sanaderovim protjerivanjem barem je za sada spriječen raskol vlade i odlazak koalicijskih partnera, koji su takav scenarij najavljivali u slučaju njegova povratka. Na taj su način vjerojatno eliminirane priče o prijevremenim izborima, koje su se također spominjale nakon Sanaderove konferencije.

Uskoro opširnije...

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 04.01.10. 15:55

bravo jadranka


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 04.01.10. 16:05

Vlada pada u svakom slučaju, vidjeli smo jučer da Sanader ima 14 saborskih zastupnika, a dovoljno je da ih ima 5, i Kosorica neće imati parlamentarnu većinu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika