Objavljeno u Nacionalu br. 738, 2010-01-04

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

12 TV momenata 2009.

Nemamo nade da će se televizija u novoj 2010. poboljšati. Na sva usta najavljivano digitalno doba možda nas iznenadi, no mnogo je veća vjerojatnost da će nam samo izoštriti uglavnom bezveznu i tek na trenutke gledanja vrijednu sliku

Zrinka PavlićZrinka PavlićKrasna nam je bila 2009. Otkazi su se dijelili ko humanitarna pomoć, afere izbijale ko prištevi na tinejdžerskom nosu, a većina nas se u financijskom smislu može pohvaliti godišnjom ušteđevinom u visini jedne kratke s mlijekom, plus mineralna. Napali su nas i izbori, i to u dva navrata, a u pauzi između lokalnih i predsjedničkih svirao nam je bend radnog naslova Histerija oko Svinjske Gripe. Dodamo li svemu tome da smo umjesto bijelog imali globalno otopljeni Božić, nekoliko gadnih željezničkih nesreća, spor sa Slovencima i nasukane trajekte, nije ni čudo što su pobožniji pomislili da nas Bog kažnjava, iako smo Hrvati. Televizija je uprla sličnim putem, ako se išta u vezi s televizijskom 2009. uopće može nazvati putem.


Na Olimpu javne kuće dvoprogramske uglavnom se vodilo računa da što više kvalitetnih novinara završi na poslovima ispunjavanja suvišne minutaže u Dnevniku, komercijalne televizije i dalje su se međusobno natjecale koja će s više pobjeđivanja Šole i proricanja budućnosti iz graha zaroniti dublje u najjeftinije kontejnere, a od stranih smo hitova dobili možda dva-tri, obično u terminu koji prosječan građanin naziva REM-fazom. Ipak, i takva je godina izrodila televizijske trenutke kojih ćemo se sjećati. Nekih po dobrome, nekih po lošem, nekih po jednostavno bizarnom i dosad neviđenom. Evo ih dvanaest, nasumce poredanih i odabranih kako među onima koji su se odvili pred kamerama, tako i među onima koji su buktjeli iza njih:

1. Hlovizija i Sutlićevanje Štefanić, Jelinić, Latin, Šprajc…

i mnogi drugi pedalirani su, premještani na nevidljive poslove, a katkad financijski kažnjavani posebnom varijantom hlovizijskog harača. No čisto iz perspektive osobnog digniteta, barem nisu doživjeli da ih bez ikakva razloga prozivaju plaćenim priležnicama srpskih paravojnih jedinica ili lažljivcima koji kuju urotu protiv divnog i poštenog diše kakav se još jedino susreće u američkim humorističkim serijama. Gledatelji su posljedično nagrađeni jedinstvenim fenomenom slabo gledane i još teže gledljive političke emisije, koju iz političko-sponzorskih razloga vodi sama glavna urednica informativnog programa. Uobičajena praksa? Ne bih rekla.

2. Sučeljavanja predsjedničkih kandidata

Premda su se svi držali jako ozbiljno, premda je Brane Tužno Oko Bilić prije vođenja očito pročitao izvrsnu kolumnu Renata Baretića i uvrstio barem NEKA ondje predložena pitanja i premda je Mislav Bago svoja pitanja postavljao tako oštrim tonom da bih ga umalo počastila nadimkom Bladerunner, sučeljavanja predsjedničkih kandidata na svim su TV kućama odrađena gotovo navlas s istim senzibilitetom kao i reality showovi. Samo što su voditeljska pitanja bila mnogo manje zahtjevna od bilo čega što je od svojih kandidata tražio, recimo, Big Brother. Mikšić je pičio iz Bagina studija, Primorac glumio bika na koridi s matadorima Hebrangom i Vidoševićem, Bandić i Josipović se pod budnim okom Branimira Bilića natjecali tko više voli majku, obitelj i domovinu… kraće rečeno, čemu Farma, čemu audicije za Supertalent?

3. Sanaderov oproštajni govor

Održan na stranačkom saboru, a ne na sjednici Vlade, u cijelosti je emitiran na javnoj televiziji i time ušao u antologiju kreativnog tumačenja objektivne televizije s jednakim tretmanom svih političkih faktora.

4. Svinjarija ol over Kroacija

Senzacionalističko brojenje oboljelih i preminulih od pandemijske gripe u sjećanje nam je prizvalo dane kada su se ratni izvjestitelji u program javljali brojeći do tog trenutka ispaljene granate, a svakodnevno snimanje ljudi u čekaonici zarazne bolnice privatnost je pacijenata pretvorilo u poštanske tjeralice s Divljeg zapada. Dodamo li Milinovićeve umne breskvice s premijernim televizijskim objavljivanjem gripe kao uzroka smrti jednog djeteta (prije obavještavanja roditelja) i navođenja saune kao najboljeg antivirusnog lijeka, živo je čudo što svi nismo pokrepali od užasa.

5. Štimac i Sušec nijemi na Wembleyju …

još su nam jednom pokazali da živimo u zemlji koja sportske poraze doživljava kao ratni poraz i gore nego krah gospodarstva te da sportski komentatori misle da je u redu prestati raditi svoj posao ako su jako razočarani.

6. Slučaj Kusturice i Stankovića …

pokazao je da nekad provokativan i prodoran novinar danas može napraviti zanimljivu emisiju jedino ako u nju dovede totalnog divljaka. Ne znam je li to zato što se sam od sebe istrošio ili zato što u okvirima Hlovizije doista više nema energije ni za podizanje obrve u malo neugodnijem smjeru, ali što god bilo, žalosno je.

7. Tučnjava i (prekinuta) svadba na Farmi ...

znak su konačne propasti bilo kakvog tračka glamura domaćih celebrityja, i najmanje natruhe ukusa u većinskom dijelu publike i posljednje moždane stanice u producenata na komercijalnim televizijama.

8. Reality prijenos rastave Gotovčevih i sve iz “Trenutka istine” …znak su da će uskoro Apokalipsa.

9. Tarik Filipović i uvrijeđena osovina Klaić-Nazor

Sama pomisao da bi se najboljeg voditelja kvizova u državi još od doba Olivera Mlakara moglo pedalirati zbog jedne (ma koliko neprimjerene) šale dodatno ilustrira činjenicu koliko se na HTV-u vodi računa o kvaliteti, a koliko o osjetljivim primadonama na foteljama sa zrnom graška.

10. Katja Kušec pjeva, Ana Ugarković pleše

Naučili smo pravo značenje televizijske popularnosti - sposobnost gledatelja da se identificiraju s protagonistima. I kako bi nam program izgledao kad bi TV glavešine djelatnike birali prema kriteriju “gledatelji traže…”.

11. Thompson kao “Evergreen” …dokazao je navlas istu stvar.

12. Kerumova ispovijed na lokalnoj televiziji …na mirisni je Mediteran i brdoviti Balkan donijela tračak Amerike i njihove medijske kulture. Ali samo one koja se prakticira u showu Jerryja Springera.

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika