16.07.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

HRVATSKA

DEKRIMINALIZIRANA NOVINARSKA KLEVETA

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt zajamčila je kako novinari zbog klevete više neće moći biti osuđeni na zatvorske kazne, nakon što je izmjenama Kaznenog zakona . Novinare se više neće teretiti po kaznenom zakonu, nego po građansko-pravnoj odgovornosti, a također je ukinuta «kaskadna odgovornost», po kojoj se odgovornost sa novinara prenosi i na urednike. Najznačajnija je promjena po kojoj novinari u budućim sudskim sporovima više neće morati dokazivati svoju nevinost, već će tužitelji morati dokazati njihovu krivnju.
«Neprihvatljivo je da novinari zbog svog posla idu u zatvor. To je vrlo loša pojava za slobodu medija u Hrvatskoj.» izjavila je ministrica pravosuđa u petak na konferenciji za novinare. Komentirajući rebalans proračuna i smanjenje sredstava za njeno Ministarstvo, Vesna Škare-Ožbolt je izjavila: «Mirno sam podnijela kresanje novca mom ministarstvu i USKOK-u rebalansom proračuna, jer se mi u Ministarstvu pravosuđa ponašamo menadžerski i analiziramo gdje i kako možemo uštedjeti.» Izdaci za materijalne troškove smanjeni su za 8 milijuna kuna, no u registru Ministarstva je pronađeno 120 milijuna kuna neiskorištenih dionica koje je Ministarstvo dobilo od Fonda za privatizaciju. Manji dio dionica prodan je za 95 posto njihove vrijednosti, a daljnjom prodajom Ministarstvo pravosuđa bi moglo ostvariti dobit od 80 milijuna kuna koje bi bile uložene u kapitalne projekte i informatizaciju sustava, te rad USKOK-a.

Vezane vijesti

Nitko neće HDZ za koalicijskog partnera

Nitko neće HDZ za koalicijskog partnera

Nagađalo se kako će nakon koalicije s Kerumom HDZ pridobiti Milana Bandića i Ružu Tomašić pa čak i Ljubu Jurčića kao koalicijske partnere. Međutim,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika