05.01.2010. / 15:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Ekskluzivno: Sanader je želio preuzeti HDZ i postati predsjednik Sabora

Prema Sanaderovom kompromisnom planu, Jadranka Kosor bi i dalje formalno vodila glavnu riječ u hrvatskoj Vladi, dok je on sam priželjkivao čelništvo nad HDZ-om, a potom i mjesto Luke Bebića

Ivo Sanader organizirao je u nedjelju konferenciju za novinare s namjerom da se vrati u politički život Hrvatske, a glavni mu je cilj bilo pučističko preuzimanje vlasti u HDZ-u, ekskluzivno doznaje Nacional.hr od izvora iz vrha HDZ-a.

"Sanader je održao iznenadnu konferenciju u središtu HDZ-a, računajući na to da će ga nakon najave o povratku podržati dobar broj ljudi u stranci. Iza toga je zapravo stajao njegov plan o preuzimanju HDZ-a; Prema tom kompromisnom planu, Sanader bi ostavio Jadranku Kosor da formalno i dalje vodi glavnu riječ u hrvatskoj Vladi, dok je on sam priželjkivao čelništvo nad HDZ-om. Na kraju je očigledno da je Sanader precijenio vlastitu moć i utjecaj u HDZ-u", kazao nam je dobro upućeni pojedinac iz vladajuće stranke.

Sanader htio na Bebićevo mjesto

Štoviše, izvori iz HDZ-a potvrdili su portalu Nacional.hr kako Sanader nije želio ostati samo na tom naumu: Nakon dobivanja unutarstranačke podrške u preuzimanju partije sljedeći mu je plan bila aktivacija zastupničkog mandata u Saboru, na što on i dalje ima zakonsko pravo. Nakon što bi to učinio, bivši je HDZ-ovac namjeravao preuzeti mjesto predsjednika Sabora, koje trenutačno obnaša njegov intimus Luka Bebić. Očigledno je da je Sanader imao Bebićevu podršku u ovom planu, jer je aktualni čelnik hrvatskog parlamenta na kraju glasao protiv njegova isključenja iz stranke.

Međutim, umjesto toga scenarija, dogodio se potpuni fijasko, koji je rezultirao kontraefektom. Sanader je na kraju svojim potezom još više učvrstio stranački autoritet Jadranke Kosor, pa su ga se na kraju odrekli i pojedini saborski zastupnici i članovi Predsjedništva na koje je ponajviše računao u borbi za preuzimanje vlasti. Odmah poslije nedjeljne konferencije, većina prisutnih političara iz HDZ-a otvoreno se ogradila od Sanaderova 'skupa', ističući kako nisu znali o čemu je riječ ili da su tamo pozvani na prijevaru.

Propao trijumfalni plan

To je dodatno potvrđeno tijekom jučerašnjeg dana, kada su HDZ-ovi zastupnici bili na razgovorima sa Jadrankom Kosor. Nakon višesatnih konzultacija, u kojima je hrvatska premijerka dobila potpunu unutarstranačku podršku i njihovu potvrdu da neće izazvati podjelu u Saboru, uslijedilo je glasovanje Predsjedništva partije i potom Sanaderovo isključenje. Sanader je na kraju dobio izravnu podršku samo troje HDZ-ovaca iz vrha stranke: Luke Bebića, Maria Zubovića i Damira Polančeca, i na taj mu je način propao nadasve ishitreni plan o trijumfalnom povratku u politički život.

Što je Sanadera motiviralo na ovakvo radikalan potez, i zašto je bio toliko uvjeren da će se uspjeti vratiti na vlast - u trenutku kada mu je popularnost pala na najnižu razinu od kada je u visokoj politici - i dalje ostaje nepoznanica. O tome ćemo vjerojatno više znati nakon pravosudnih epiloga brojnih afera koje su otvorene poslije njegovog (prvog) odlaska.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 05.01.10. 16:17

Ah ti vražji novinari,uvijek su na izvoru informacija,pogotovo od tamo gdje su još do jučer vikali da ništa neznaju.Nemojte ko boga vas molim dozvoliti da taj Sanaderov kriminal toliko dugo čeka,da ne dođe do zastare!
Sad je evidentno da nitko i ništa ne stoji iza Sanadera, pa sad je prilika da ga s......
Tko ga sada štiti?


registracija
28/12/09

aloysius, 05.01.10. 16:57

na znanje novinaru.....u hrvatskoj je samo jedna Partija....sve ostalo su stranke


registracija
27/7/09

verina, 05.01.10. 17:06

Svi naši profesionalni političari, od načelnika općine do premijera, izgube kontakt sa stvarnošću vrlo brzo nakon preuzimanja funkcije. Sanader pojma nije imao kako "dišu" njegovi stranački kolege i ministri jer je bio uvjeren kako ga svi obožavaju i podržavaju. Vjerujem da mu buđenje iz te iluzije nije nimalo ugodno...


registracija
29/11/09

Ivis, 05.01.10. 17:18

"aloysius" - Budi bez brige. Ja sam istoga misljenja. Njemu nitko nece suditi, cak niti obicnoga Kalmetu ne moze istjerati. Zasto? Pada Jaci stolac. Ona je UCIJENJENA! To je cista matematika. Nije pokvarenjak Ivo "mrtav"!


registracija
8/8/09

tovar62, 05.01.10. 21:33

Sanader je bio glavni protagonista dolaska HDZ-a na vlast poslije 2003 pa do danas.
Naravno da je najzaslužniji za taj uspjeh stranke.
Sjetite se samo kad je otišao, svi su mu "skidali kapu na odlasku" od Kajina, Pusicke na dalje.
Sanader je kao potencijalni kandidat za predsjednika, postao glavna meta udbaških SVEMOGUCIH TALENATA ZA SPLETAKRENJE TROVANJE ITD. Cvrsto Vjerujem da ga je to uznemireno osinje gnijezdo - udbaško gnijezdo oko Mesica na Pantovcaku sa obitelji Perkovic na celu, uspjelo nekako srediti.
Prisilili su ga da za sobom ostavi Jadranku Kosor, koja nije imala drugog izbora osim plivati niz vodu odjednom plasiranih antikorupcijskih afera.
Svemoguci Sanader (narušena zdravlja) odjednom postaje teret stranci koju je on stvorio na neki nacin.
Dezorijentiran upada u grešku osvete svojoj stranci koja ne stoji iza njega kad mu je najteže u životu. Da je napušten i ostavljen uvjerio se kod polaganja vijenaca na grob Tudmana.
SADA SE SVETI. ŽELI RASTURITI TU VLADU I HDZ. Ovo nije njegov posljednji potez. Ucinit ce sve da im se osveti.
Žao mi ga je kao covjeka antiudbaša-jedinog pravog antiudbaša uz Hebranga.
No politika je pragmaticna kurva i tu nema fer pleja.Mesic zaboravlja da je on bio pucista,ovaj se je zelio samo vratiti velika je to razlika


registracija
28/12/09

crojoe, 05.01.10. 22:38

E moj Ivo, sto od tebe napravi onaj hercegovac Glavas. Prije 6 mjeseci mislili smo da ces bit predsjednik evropske unije, a sada te niko ne j..e ni za suvu sljivu. Stara izreka je>.


registracija
28/12/09

crojoe, 05.01.10. 22:41

Ne cini drugom sto tebi nebi bilo drago da ti drugi ucini.


registracija
15/8/09

grumpy, 06.01.10. 15:02

a poostoji i izreka: kad jednon odes , ne vracaj se vise.


registracija
8/8/09

tovar62, 08.01.10. 06:02

Mali jednodnevni puč koji je pokušan da bi se s mjesta maknulo britanskog premijera Gordona Browna nije uspio.
Bivši ministar Geoff Hoon koji je zatražio tajno glasovanje o povjerenju nije uspio u svojoj nakani, no unatoč tome procjenjuje se da je taj potez dodatno oslabio laburiste pred proljetne parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji.
Britanski mediji prognoziraju da je poraz Laburista na sljedećim izborima neumitan, pa bi on uslijedio čak i da je Hoonov puč uspio.
Bivši ministar obrane i bivša ministrica zdravstva Patricia Hewitt pozvali su članove parlamenta iz redova laburista da glasuju o povjerenju Brownu s argumentacijom da će to pomoći ukidanju podjela unutar stranke čija popularnost među britanskim glasačima pada. No, većina članova stranke to nije prihvatila.
i sta se dogodilo


registracija
8/8/09

tovar62, 08.01.10. 06:08

narod jos kod nas nije cuja za frakcijFrakcijski obračuni među oslabljenim laburistima u Velikoj Britaniji. Puč je osujećen, no Brown ne može biti miran jer ga konzervativci ozbiljno ugrožavaju, a mora učvrstiti vlastite redove
e,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika