05.01.2010. / 17:35

Autor: Hina

Pahor predlaže smjenu ministra za okoliš Erjavca

Erjavec je u zadnje vrijeme tvrdio da se protiv njega u medijima vodi "politička hajka" kako bi ga se natjeralo da sam dade ostavku

Ministar Karl Erjavec mogao bi izgubiti svoje mjesto u slovenskoj VladiMinistar Karl Erjavec mogao bi izgubiti svoje mjesto u slovenskoj VladiPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak nakon razgovora s koalicijskim partnerima da će parlamentu predložiti smjenjivanje ministra za okoliš i prostor Karla Erjavca, predsjednika stranke umirovljenika (DESUS).

Pahor je objasnio da se na taj korak odlučio nakon što je državna revizija u ministarstvu koje vodi Erjavec ukazala na nepravilnosti za koje sam Erjavec tvrdi da se vuku već tri godine, još iz vremena kad on nije bio ministar.

O Erjavčevoj sudbini parlament će odlučivati u roku od dva tjedna, a ako Erjavec bude smijenjen potrebno je predložiti novog ministra, ali u prijelaznom razdoblju te poslove može preuzeti sam premijer ili neki drugi ministar.

Iako formalno zastupnici Erjavčeve stranke osiguravaju većinu Pahorovoj četvorostranačkoj koaliciji, slovenski analitičari vjeruju da s njegovim smjenjivanjem neće biti teškoća jer su mu otkazali poslušnost i neki zastupnici DESUS-a, a Pahora su osim toga podržali ostali koalicijski partneri u vladi.

Erjavec je u zadnje vrijeme tvrdio da se protiv njega u medijima vodi "politička hajka" kako bi ga se natjeralo da sam dade ostavku.

Erjavec je u bivšoj vladi desnog centra bio ministar obrane, a od tada se iza njega vuče "aferaška sjena" zato što je potpisao sporni ugovor s finskim proizvođačem oklopnih vozila Patria zbog kojega su ranija vlada i bivši premijer Janša doživjeli neočekivani neuspjeh na parlamentarnim izborima 2008.

Državni revizor Igor Šoltes tvrdi da je i potpisivanjem ugovora s Patrijom teškim 278 milijuna eura Erjavec djelovao neracionalno i da posao nije bio dobar za državu.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika