21.07.2004. / 00:00

Autor: Vid Jeraj

SVIJET

KAVEZI ZA DJECU U ČEŠKOJ

KAVEZI ZA DJECU U ČEŠKOJ

Češko ministarstvo zdravstva proglasilo je zabranu korištenja željeznih kaveza za štićenike Odjela za psihijatriju svih bolnica u državi, kao odgovor na pismo namjere kojeg je Joanne K. Rowling, autorica bestselera o Harryju Potteru napisala češkom predsjedniku Vaclavu Klausu.
Češki ministar zdravstva odlučio je primijeniti neke od reformi u zdravstvu koje uključuju dodatnu naobrazbu i povećanje kadrova zaposlenih na psihijatrijskim odjelima, a najavio je i ukidanje spornih kaveza. Češki predsjednik Vaclav Klaus je kritizirao češkog ministra zdravstva riječima kako je «riječ o preuranjenoj reakciji na neodgovorne i populističke napade usmjerenih protiv kvalitete zdravstvene skrbi i zaštite ljudskih prava u Republici Češkoj.»
Mediji u Velikoj Britaniji već tjednima pišu o tom slučaju, nakon što je Sunday Times objavio sliku petogodišnjaka Vaseka Konoteka koju je njihov novinar snimio u jednoj takvoj ustanovi. Dolijevajući ulje na vatru, poznavatelji prilika u zdravstvu u Slovačkoj pišu kako češke i slovačke obrazovne ustanove razlikuju krevete s mrežama od kreveta s rešetkama. Madžarski ministar zdravstva, društva i obitelji također je odlučio pokrenuti odgovarajuće korake za ukidanje zlokobnih kreveta u svojoj zemlji.
Nevladine organizacije u Republici Češkoj upućuju kako ključ problema nije u rukama Ministarstva zdravstva, već Ministarstva rada i socijalne skrbi, koje upravlja institucijama za djecu i odrasle s mentalnim poteškoćama za napuštenu djecu u kojima drži još 650 takvih kaveza.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika