14.01.2010. / 14:04

Autor: Hina

Barba demantira optužbe za potop Metkovića: 'Gabrić je tamo na vlasti, a ne ja'

"U gradu Metkoviću od 1997. na vlasti je jedan čovjek. U ovih više od 12 godina obnašanja vlasti, osobito u predizbornim kampanjama, gradonačelnik je često obećavao skoru realizaciju projekta obrane od poplave. Rezultati su, nažalost, vidljivi ovih dana", odgovara Bebić gradonačelniku Metkovića

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas je opovrgnuo optužbe metkovskog gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba da je on glavni krivac za poplavu u tom gradu jer, iako je kao čelnik tadašnje općine Metković još 1972. odlučio o gradnji nasipa, a ništa nije napravio da se to i provede.

Bebić, pak, u pismu građanima Metkovića, odgovara da je Gabrić u svom 12-godišnjem mandatu često obećavao skoru realizaciju tog projekta, ali bez rezultata.

Napominje da ga je Gabrić sinoć, na sve tri televizijske središnje informativne emisije, proglasio "jedinim i isključivim" krivcem za velike poplave s kojima se ovih dana suočava Metković. Gabrić, naime, navodi da je 1972. Općina Metković, kojoj je na čelu tada bio Bebić, donijela odluku o izgradnji nasipa, ali da se do 2002. ništa po tom pitanju nije napravilo.

'Projekt je bio preskup'

Bebić, pak, ističe da je u to vrijeme (1972.) doista započela izrada tehničke dokumentacije za projekt obrane od poplave na desnoj obali Neretve, ali da je taj projekt, iako neophodno potreban, bio vrlo zahtjevan i skup, te su započeti razgovori o mogućnosti financiranja prvenstveno iz sredstava tadašnjeg fonda za obranu od poplava republičke vodoprivrede.

Podsjeća pritom da je polovicom 1975. političkom odlukom smijenjen s mjesta predsjednika općine, a da početkom 1990. odlazi u Zagreb gdje se, naglašava, kao saborski zastupnik trudio pomoći u realizaciji različitih vodoprivrednih projekata u dolini Neretve. Mnogi od tih projekata, napominje, su i realizirani, poput onih na području Kule, Krvavca, Opuzena, Slivna, Komina, Rogozina te Ploča.

Kao saborski zastupnik, dodaje Bebić u pismu, u više je navrata gradonačelnicima i načelnicima iz neretvanskog kraja, pa i gradonačelniku Metkovića, omogućio različite kontakte i dogovore u Hrvatskim vodama i drugim državnim institucijama. Većina ih je, ističe, realizirala svoje planove, a neki ih, kaže, nisu ni predlagali, "jer su očito imali vlastite planove i prioritete".

'Jambovi rezultati su 'vidljivi'

"U gradu Metkoviću od 1997. na vlasti je jedan čovjek. U ovih više od 12 godina obnašanja vlasti, osobito u predizbornim kampanjama, gradonačelnik je često obećavao skoru realizaciju projekta obrane od poplave. Rezultati su, nažalost, vidljivi ovih dana", odgovara Bebić gradonačelniku Metkovića.

Ističe da je projekt obrane grada od poplave zahtjevan i skup, ali i neophodan, opravdan i prioritetan, ali i naglašava da se sredstva vodoprivrede ne mogu distribuirati preko računa grada ili općina. "Njih treba doista namjenski utrošiti i dnevno kontrolirati što je izgrađeno i plaćeno u skladu s ugovorom", tvrdi Bebić.

"Ovdje nije moguće manipulirati kao s novcem namijenjenim za ublažavanje šteta od suše", kaže Bebić te dodaje da će podupirati sve planove Metkovića koji su u skladu sa zakonom. "To budite sigurni. Na vama je da ih osmislite i predložite", poručuje građanima Metkovića.

Vezane vijesti

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Na zahtjev predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema da se predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić ispriča jer je Luki Bebiću tijekom sudskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika