17.01.2010. / 09:09

Autor: Boris Beck

Lako je biti katolik kad vam je prijatelj Isus Krist

No malo mi se previše za jednog katolika (čak i hrvatskog) činilo kad je napao HDZ-ovu odluku o neradnoj nedjelji kao "jedan od najneinteligentnijih zakona koji se uopće mogu zamisliti" i da još misli da je sreća da je taj zakon pao na Ustavnom sudu

"Ja sam katolik. Kao katoliku, neugodno mi je što se Katolička crkva u Hrvatskoj ponaša toliko neskladno s vremenom, što nije kadra razumjeti i odgovarajuće reagirati na stvarne izazove današnjice i što se iz dana u dan sve više udaljava od većine svojih vjernika", napisao je Davor Butković u Jutarnjem listu, objavljujući Josipoviću da je on (kao katolik) sretan sa svojim novim predsjednikom. Usput je nabrojao i svu silu sakramenta koje je primio za života, fali mu samo još crkveni sprovod.

"Pa to je baš lijepo da ima novinara katolika", pomislio sam ganut i otišao prelistati što taj dični čovjek piše. Sigurno je objavio mnogo članaka kojima ohrabruje rad marljivih svećenika i samozatajnih časnih sestara.

Međutim, ni nakon par sati pretraživanja interneta nisam našao nijedan takav tekst.

Katolik intimus

Dapače, malo sam se lecnuo kad sam vidio da je on (kao katolik) bio intimus Ivice Račana i da ga je često posjećivao u stanu ili s njim odlazio u restorane pa bi poslije pisao o tome što je od njega čuo.

Doduše, i sa Sanaderom je jeo u restoranu u Georgetownu, pa mu je čak premijer dopustio i da se prošeće terasom njegova predsjedničkog apartmana u hotelu Ritz Carlton u Washingtonu, ali ni tamo za večerom dva katolika nisu pričala o vjeri, samo su nizali političke tračeve.

"Pa dobro, nije jedini katolik koji više voli jesti i piti nego ići u crkvu", pomislio sam dok sam čitao pohvale šampanjcu Billecart-Salmon Brut Reserve kojeg doma gostima toči kao aperitiv prije riječnih rakova i školjki, a kupuje ga za pišljivih 300 kuna.

Previše za katolika

No malo mi se previše za jednog katolika (čak i hrvatskog) činilo kad je napao HDZ-ovu odluku o neradnoj nedjelji kao "jedan od najneinteligentnijih zakona koji se uopće mogu zamisliti" i da još misli da je sreća da je taj zakon pao na Ustavnom sudu.

A kad sam našao još i ovo - "Bilo kakav oblik zabrane pobačaja predstavljao bi dubinsku, ne samo restriktivnu, nego i razarajuću intervenciju u hrvatsko društvo" - to mi je posve razbilo moju sliku o katolicima...

... no srećom sam naišao na internetu da je Butković svojedobno novčano pomagao Predraga Bundala, čovjeka koji je imao sektu u Zagrebu, a sljedbenicima se predstavljao kao treća inkarnacija Šri Babađija, indijske reinkarnacije Isusa Krista. Sad mi je sve jasno. Lako je biti katolik kad ti je prijatelj Isus Krist.

Vezane vijesti

Krist i Che među top 11 ikona

Krist i Che među top 11 ikona

Isus Krist, kubanski revolucionar Che Guevara i boca Coca-Cole nalaze se među 11 najprepoznatljivijih slika koje su s vremenom postale ikone, smatra… Više

Komentari

registracija
2/11/09

Libellule, 17.01.10. 10:16

Bravo, g. Beck! Zanimljivo je kako g. Butković definira katoličanstvo samo putem forme. Ni jednom riječju nije spomenuo vjeru.


registracija
28/2/08

lepiaf, 17.01.10. 11:10

nije g. Butkovic jedini on zivi vjeru u skladu sa datim primjerom. Katolicka vrhuska svojim neukusnim razmetanjem daje primjer kako se zivi vjera.


registracija
26/7/09

odredjen, 17.01.10. 12:36

postoji li igdje naivniji novinar od Butkovica? Novinar koji iz dupeta viri svakom tko ima neku moc u ovom drustvu. Naivan, a glup!

Nije mi jasno kako ga Pavic i dalje drzi kao kolumnistu, jer njegove "kol-umne" vise nitko ne cita. Krpe je pokupio zajedno s Hloverkom odavno...


registracija
17/9/09

plavonebo, 17.01.10. 20:35

U stvari, od Butkovića imamo puno koristi. Nakon što on kaže da je katolik, mislim da je i najvećoj budali jasno da nije katolik svaki čovjek koji za sebe tvrdi da jest


registracija
17/9/09

plavonebo, 17.01.10. 20:36

da, zaboravila sam reći: bravo Beck!!!


registracija
16/6/09

Trenk, 19.01.10. 14:03

Pa ovdje svi pisu u stilu: Ja sam pravi katolik, a oni koji nisu, manje su vrijedni.
Sta je to manje vrijedno u ljudi, koji na izborima ne slusaju crkvu , koji ne vjeruju da na oblacima sjede neki sveci, koji ne vjeruju da kad umres zivis, za koje nije svetac neki Stepinac i koji smatraju da crkva manipulira lakovjernima i td. i td....... ?


registracija
15/10/09

deus, 19.01.10. 14:36

u pravu si odredjen...mozda neodobravam sve sto gdin. Beck pise, mislim, kao agnostik, u najmanju ruku, ali taj Butkovic...uzas!!! inace vlim uglavnom kolumne citati, ali taj tip kd nije dosadan, uglavnom je promasio "ceo fudbal"...


registracija
17/9/09

plavonebo, 19.01.10. 22:29

Trenk, čitamo li mi iste komentare? Koliko vidim, nas nekoliko, a i Beck, je pisalo o lažnom predstavljanju, ne o vrijednosti. Osim toga, Isus i kršćanstvo uče da su svi ljudi jednako vrijedni. To ne znači da su sva djela jednako vrijedna. I nemoj, molim te, početi priču o nekim svećenicima koji se toga ne drže, koji glume "višu kastu". Isus je takve oštro opomenuo kroz evanđelje u kojem osuđuje farizeja koji moli riječima "hvala ti Bože što sam tako dobar, što nisam kao drugi..." a uzvisuje carinika koji se iskreno kaje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika