19.01.2010. / 22:27

Autor: Ana Smrečki

Hrvoje Petrač u Lepoglavi uživao pogodnosti kao ni jedan drugi zatvorenik

Petrač je i prije roka zatvorske zidine zamijenio poluotovrenim odjelom lepoglavske kaznionice, Biteševljem. U tom i ostalim poluotvorenim odjelima izdržavanje kazne puno je ležernije i lakše nego ono unutar zidina. Petrač nije ima uvjete ni za 'povlašteni' odjel, no odluku o premještaju donio je tadašnji upravitelj kaznionice Stjepan Loparić na temelju 'naročito uspješne' ocijene

Hvroje Petrač, najpoznatiji hrvatski zatvorenikHvroje Petrač, najpoznatiji hrvatski zatvorenikNajpoznatiji hrvatski zatvorenik Hrvoje Petrač, koji je osuđen za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca u lepoglavskoj kaznionici uživao je pogodnosti kakve nemaju ni oni najuzorniji zatvorenici s duljim zatvorskim stažem. Petrač je zbog otmice osuđen na šest godina zatvora, a nakon samo pet mjeseci izišao je na prvi slobodan vikend. Kako piše Večernji list, radi se o velikoj pogodnosti, budući da zatvorenici dobivaju slobodne vikende nakon odsluženja trećine svoje kazne. Petrač je na izdržavanje kazne u Lepoglavu došao 28. lipnja 2007. godine, a na prvi slobodan vikend izišao je već 11. studenoga 2007. godine.

No, to nije sve, Petrač je i prije roka zatvorske zidine zamijenio poluotovrenim odjelom lepoglavske kaznionice, Biteševljem. U tom i ostalim poluotvorenim odjelima izdržavanje kazne puno je ležernije i lakše nego ono unutar zidina. Petrač nije ima uvjete ni za 'povlašteni' odjel, no odluku o premještaju donio je tadašnji upravitelj kaznionice Stjepan Loparić na temelju 'naročito uspješne' ocijene u provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne.

Lepoglavske nepravilnosti pod povećalom USKOK-a

Premještajem u povoljnije uvjete izdržavanja kazne mimo svih pravila i protokola pozabavit će se i USKOK, budući da je zbog cijele situacije podignuta optužnica protiv Loparića, njegovog pomoćnika Putara i načelnika Odjela tretmana lepoglavske Kaznionice Ivana Benčeka.

Petrač je imao i dodatne pogodnosti, koje drugi zatvorenici nemaju. U manje od godinu dana imao je čak 85 izvanrednih posjeta te 26 izlazaka iz poluotvorenog odjela. Za vikende je po njega dolazilo vozilo s posjetiteljem i to u poluotvoreni odjel Biteševlje, što nije slučaj za ostale zatvorenike.

Za Petrača duže i češće posjete i telefon

Ostali se prvo moraju odjaviti u glavnoj zgradi kaznionice i tek nakon uobičajene procedure mogu kući. Po povratku u Lepoglavu ponovno se moraju prijaviti u glavnu zgradu, a na poluotvorenom dijelu moraju proći također uobičajeni pretres. Petrač takvu proceduru nije morao prolaziti.

U zatvoru je primao i posjete kada je god to želio. Nije bio vremenski ograničen, a prijatelji su mu dolazili, osim vikendom, praznikom i blagdanom, kada je to jedino i moguće i radnim danom. Petrač je za razliku od drugih zatvorenika mogao telefonirati poslije 20 sati. Kada je premješten na Biteševlje, svima je telefoniranje omogućeno do 21 sat.

Vezane vijesti

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Petrač i Mateković Zagorcu moraju vratiti 750.000 eura

Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, pravomoćno osuđeni zbog otmice sina bivšeg generala i pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika