21.01.2010. / 16:17

Autor: Hina

Potresno svjedočenje bivšeg logoraša na suđenju Johnu Demjanjuku

Preživjeli logoraš Philip Bialowitz (84) ne sjeća se Demjanjuka kao što ga se ne sjeća ni prvi svjedok iz Sobibora koji je svjedočio ovaj tjedan, ali je njegov iskaz pružio uvid u funkcioniranje logora

John DemjanjukJohn DemjanjukŽidovski zatvorenici istovarivali su tijela u nacističkom logoru Sobiboru i bilo im je zabranjeno reći novopridošlim zatvorenicima da će za nekoliko sati završiti u plinskoj komori, svjedočio je u četvrtak preživjeli logoraš na suđenju Johnu Demjanjuku.

Demjanjuk, 89-godišnji bivši zaposlenik tvornice automobila u Ohiou, rodom iz Ukrajine, odbacuje sve optužbe za pomaganje u ubojstvu 27.900 zatočenika nacističkog logora u Poljskoj gdje je radio kao čuvar.

Preživjeli logoraš Philip Bialowitz (84) ne sjeća se Demjanjuka kao što ga se ne sjeća ni prvi svjedok iz Sobibora koji je svjedočio ovaj tjedan, ali je njegov iskaz pružio uvid u funkcioniranje logora.

Bialowitz je rekao kako su Židovi iz zapadne Europe uglavnom vjerovali nacističkim tvrdnjama da se radi o politici preseljenja i da su u logor pristizali s oklašanjem, misleći kako im je dugo putovanje konačno završilo.

On i drugi zatvorenici pomagali su pri istovarivanju stvari iz vlakova, pod nadzorom njemačkih i ukrajinskih stražara. Kako bi ozračje bilo mirno, iz velikih je zvučnika svirala glazba.

"Neki su mi od putnika čak i nudili napojnicu za pruženu pomoć. Srce mi je krvarilo jer sam znao da će ih za manje od sata pobiti u plinskim komorama, a nisam ih smio upozoriti", rekao je Bialowitz, koji je u Sobiboru proveo šest mjeseci prije nego li je pobjegao u masovnoj pobuni logoraša u listopadu 1943. godine.

Svjedočio je kako su njemački časnici pucali u neke od zatvorenika koji su u vagonima jedva bili na životu nakon putovanja u neljudskim uvjetima. Neka od tijela već su bila u fazi raspadanja.

Svjedok je opisao kako ga je SS-ovac tukao jer se srušio na pod pri pogledu na mrtvu ženu s mrtvim djetetom u naručju koju je morao izvući iz vlaka i da je taj isti vojnik izvukao fotoaparat i snimio ženu uz komentar "Kakav prekrasan prizor".

Nikakve reakcije Demjanjuka

Slušajući opis mučnih scena optuženi Demjanjuk nije pokazivao nikakve reakcije.

Demjanjuk, koji suđenje prati ležeći na svome ležaju sa šiltericom navučenom preko očiju, boluje od nekoliko bolesti. Liječnici su ga proglasili sposobnim za suđenje u dva navrata po 90 minuta na dan.

Sam Demjanuk tvrdi da je on žrtva zamjene identiteta te da je on zapravo bio pripadnik Crvene armije iz Ukrajine uhićen 1942. godine i da je sam bio zatvorenik, a ne čuvar.

Suđenje je nastupilo 30 godine poslije prve zakonske akcije poduzete protiv Demjanjuka koji je imao američko državljanstvo do 1981. godine kada je bio izručen Izraelu pod sumnjom da je zloglasni čuvar iz logora Treblinke zvan "Ivan Grozni".

U Izraelu je bio osuđen na smrt, ali je presuda poništena kao slučaj pogrešnog identieta.

Suđenje se nastavlja 2. veljače i bude li proglašen krivim mogao bi dobiti kaznu do 15 godina zatvora.

Vezane vijesti

Odustali: Sud u Münchenu neće vratiti Demjanjuka u zatvor

Odustali: Sud u Münchenu neće vratiti Demjanjuka u zatvor

Münchensko javno tužiteljstvo u petak je izvijestilo da odustaje od zahtjeva za ponovnim slanjem u zatvor bivšega čuvara nacističkog koncentracijskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika