25.01.2010. / 22:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Vojković ostaje, HSLS pere ruke: 'Od sada premijerka odgovara za poslovanje CO-a'

Do smjene Hrvoja Vojkovića nije došlo jedino zbog pritiska Jadranke Kosor, tvrde iz HSLS-a, te dodaju kako će zbog toga od sada odgovornost za Vojkovića prepustiti HDZ-u, odnosno Jadranki Kosor

Hrvoje Vojković i dalje će ostati na mjestu predsjednika Uprave Croatia Osiguranja, unatoč recentnim porukama iz HSLS-a koje su sugerirale da Vojković ne može 'preživjeti' večerašnje zasjedanje Predsjedništva ove stranke. Kako Nacional.hr doznaje od izvora bliskom vrhu HSLS-a, na sastanku koji je trajao 4 sata, stranački čelnik Darinko Kosor navodno nije niti tražio njegovu smjenu od drugih članova Predsjedništva.

Naime, isti nam izvor tvrdi da čelništvo HSLS-a barem za sada neće dirati Hrvoja Vojkovića, na što su se odlučili u zadnji tren. "Prema posljednjim izjavama u kojima je među ostalim hvalila poslovanje CO-a, premijerka Jadranka Kosor zapravo je željela da dođe do toga da HSLS jedini odlučuje o Vojkoviću, odnosno da ga matična stranka marginalizira i smijeni, pa da nakon toga HDZ postavi svojeg čovjeka na njegovo mjesto", kaže nam izvor iz HSLS-a, te dodaje:

"Ako premijerka Kosor smatra da se Hrvoja Vojkovića ne treba maknuti iz CO-a, pa onda hvali njegove poslovne rezultate, onda je od sada odgovornost za poslovanje te tvrtke i za Vojkovićevu sudbinu na njoj i na HDZ-u", kaže.

Pojedini članovi HSLS-a smatraju pak kako Vojković nije smijenjen jer Darinko Kosor u ovom trenutku nije želio daljnje političko razilaženje s premijerkom, 'koja je preko svojih stavova u javnosti jasno dala do znanja da želi njegov ostanak'.

'Vojkovićeva smjena je samo odgođena'

Podsjetimo, prije nekoliko dana Darinko Kosor je otkrio javnosti kako je sama premijerka zatražila Vojkovićevu smjenu u dva navrata, i to zato jer joj je Vojković posrednim putem zaprijetio da će u slučaju smjene progovoriti o svim nepravilnostima koje su visoki dužnosnici HDZ-a radili u CO. Međutim, okolnosti su se ubrzo promjenile, pa je premijerka na kraju zajedno s Vojkovićem demantirala bilo kakve prijetnje.

No, čelnik HSLS-a, koji već duže vrijeme razmišlja o Vojkovićevoj smjeni zbog mogućih negativnih konotacija za stranku u slučaju otkrića eventualnih nepravilnosti u Croatia Osiguranju, odlučio je povući taj potez. Očigledno je međutim da je pritisak iz vladajuće stranke na kraju bio prevelik, pa je odluka o Vojkovićevoj sudbini odgođena u zadnji trenutak, barem za određeno vrijeme.

Naime, u HSLS-u ovakav razvoj događaja opisuju kao 'privremenu stratešku pobjedu Jadranke Kosor'. Ipak, tvrde kako Vojkovićeva pozicija u CO-u od sada više neće biti nimalo sigurna, te da predsjednik HSLS-a priprema druge načine s kojima će pokušati uspostaviti kontrolu u prvoj sljedećoj prilici. Stoga će, kako doznajemo, Darinko Kosor za početak predložiti vodstvu HSLS-a promjenu statuta stranke. U tom će se prijedlogu tražiti da o HSLS-ovim dužnosnicima koji su na čelu javnih poduzeća i uprava državnih tvrtki odlučuje samo predsjednik stranke. Hoće li ga u tome podržati njegovi stranački kolege, za sada nije poznato.

'Hoće li doći do istrage u CO-u?'

S duge strane, nakon što je prema riječima isturenih HSLS-ovaca Jadranka Kosor na zanimljiv način stala u 'obranu' Vojkovića, biti će dodatno zanimljivo vidjeti hoće li u dogledno vrijeme uopće doći do daljnjeg istraživanja i otvaranja mogućih afera u Croatia Osiguranju, posebice oko onoga o čemu se već dulje vrijeme priča: nesavjesnog poslovanja i rastrošnosti Uprave te tvrtke. Uz to, činjenica je da se i dalje provodi istraga oko sumnji u poslovanje uprave Croatia leasinga, gdje je Vojković član nadzornog odbora.

Treba također u ovom kontekstu napomenuti kako je HDZ prije nekoliko dana dao podršku državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za njegov novi mandat, pa bi sada hrvatska javnost mogla imati priliku vidjeti koliko je Bajić zaista neovisan u svome poslu.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 25.01.10. 23:54

Još će puno vode proteči Savom do vremena kada će se lopine poput vojkovića (umreženog sa svim mafijašima RH) moći maknuti. O jadne li mi Domovine!


registracija
8/7/09

bankar, 25.01.10. 23:56

retardinjosi naravno da neće smjeniti svog igrača sa čelnog mjesta u takvoj tvrtki nakon što je tamo zaposlio sve relevantne hslsovce svog hođu i 43 člana familije nek crknu svi odmah to će možda biti sadisfakcija narodu


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.01.10. 23:56

Da, ispričavam se - zaboravih pitati - ko je zapravo šef u tom HSLS-u?! Čudna neka stranka!


registracija
15/11/06

rimaz, 26.01.10. 09:19

Zašto se HSLS toliko gura u "odgovornost". Oni imaju dva saborska zastupnika i toliko su i odgovorni. Imaju potpredsjednicu vlade koja nije odgovorna ama baš ni za što. Ukoliko žele odgovornost, onda je moraju izboriti na izborima. Ovako, uvijek se dodavati pobjedničkoj strani i iz toga izvlačiti uglavnom osobnu korist je postala doktrina stranke. Mislio sam da će dolaskom Kosora nešto poći na bolje. Ništa. Samo hrana gladnim novinarima.


registracija
29/11/09

Ivis, 26.01.10. 10:39

Sve te puste komitete istjerati vanka. Ukoliko netko ima dokaz ili postavu za sumnju u kradje, prijavljujte USKOKU! Za svaku korisnu prijavu, drzava treba novcano nagraditi. Manjka jedan mali pod-zakon.Imamo sto bi puno drzava htjelo imati, a to je bogomdani nas Goli. Kako si ga urede tako ce im biti. Obradjeni kamen ima dobru prodju u gradjevinarstvu. Tamo slati samo lopove drzavnoga proracuna. Dati im duge kazne. Tada ce korupcija nestati ili skoro nestati, vjerujte mi. Da bi zatvor bio isplativ, vrsiti usluge za cijelu Europu, jer posvuda manjka mijesta. Tamo ce imati "puno vitra", zahvaljujuci zraku sa Velebita. Nema druge opcije!


registracija
27/7/09

columbo, 27.01.10. 07:21

Znaci zbog seprtljavosti toga Kosora i dalje cemo gledati onog narcisa Vojkovica kako se sepuri i pozira po novinama...No, to je manje vazno, a bitno je da ce i dalje tamo u CO ce cvasti korupcija.Nije se uzalud Hrvoje onako jadno uvlacio svom predsjedniku, nakon sjednice jer mu je amnestirao kriminal. Jadna Domovino, sto kaze Lujo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika