27.01.2010. / 14:20

Autor: Hrvoje Šimičević

Preokret: HAC više ne želi plaćati arheološki reket, ništa od istraživanja do 2012.

Nakon Nacionalova otkrića, Uprava HAC-a je odlučila da neće isplatiti stotine milijuna kuna, koji su preko ugovora s Ministarstvom kulture bili predviđeni za arheološka istraživanja do 2012. godine

Mirjana SanaderMirjana SanaderNakon objave teksta u Nacionalu o stotinama milijuna kuna koje je u posljednjih nekoliko godina HAC isplatio za arheološka istraživanja na cestovnim trasama, sve zahvaljujući utjecaju arheologinje Mirjane Sanader, supruge odbjeglog premijera, uslijedio je potpuni preokret u toj državnoj tvrtki. Kako Nacional.hr doznaje, na posljednjem sastanku Uprave Hrvatskih autocesta donesena je odluka da se ponište svi dosad potpisani ugovori koji su HAC obvezivali da nastavi s isplatom milijunskih svota za arheološke predradnje na njihovim rutama. Štoviše, koliko se promijenio dosadašnji odnos HAC-a prema ovom pitanju, svjedoči i odgovor koji smo danas zaprimili iz te tvrtke, a koji sugerira da najmanje do 2012. godine uopće neće ni biti arheoloških istraživanja na ovim rutama.

"Temeljem Programa građenja za razdoblje 2009. do 2012. i prijedloga Plana građenja za 2010. godinu Hrvatske autoceste nemaju u planu realizaciju planiranih financijskih sredstva niti odvijanje radova po postojećim aktivnim ugovorima za arheološka istraživanja", stoji u odgovoru glasnogovornice HAC-a Alenke Dučić.

Odlukom HAC-a, arheološka će struka - koja je svoj nevjerojatni uzlet zabilježila za vrijeme vladavine Ive Sanadera - ostati bez goleme financijske potpore, koja se do sada redovno isplaćivala na njihov račun. Među ostalim, HAC je poništio i dva ugovora koji su ih samo u 2010. obvezali na isplatu nevjerojatnih 103 milijuna kuna za arheološka istraživanja. Zanimljivo je da je ove konkretne ugovore s HAC-om potpisao ministar kulture Božo Biškupić dva dana prije nego što je Ivo Sanader pobjegao s premijerke funkcije.

Osim što je donesena kao izravna reakcija na pisanje medija, ova je odluka HAC-a zanimljiva zbog nekoliko okolnosti. Naime, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Hrvatske autoceste ne smiju započeti ili nastaviti s izgradnjom na područjima arheoloških istraživanja prije završetka arheoloških istraživanja i dužne su snositi troškove arheoloških istraživanja koje naručuje Ministarstvo kulture. HAC se, dakle, najnovijom odlukom suprostavlja zakonskim odredbama RH prema kojima je od 2000. pa naovamo ukupno isplatio 415 milijuna kuna, pa će stoga biti zanimljvo vidjeti na koji će način čelništvo Hrvatskih autocesta obrazložiti ovu odluku.

Priča o netransparentnom trošenju stotina milijuna kuna na arheološka istraživanja privukla je pozornost i ministra prometa Božidara Kalmete, koji je jučer od nadležnih tijela zatražio detaljnu istragu, što koincidira s HAC-ovom odredbom o poništenju ugovora.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
7/1/10

tigrica7, 27.01.10. 15:15

Slažem se da netreba pretjerivati u ovoj krizi sa razno raznim troškovima, ali ipak netrebamo smetnuti sa uma da nam je kulturno stanje na nuli i da ako ovakovi projekti propadnu, proada i civilizacijsko društvo. Pustimo na stranu što je to Sanaderka jer da je i netko drugi svi bi mi prigovarali. Ipak, napadi na ovakove projekte i sačuvanje identiteta i prošlosti je sastavni dio budučnosti i o tome treba voditi računa.


registracija
7/1/10

tigrica7, 27.01.10. 15:16

ipsravak navoda: u zadnjoj rečenici bez rijeći "napadi"


registracija
27/1/10

Vedranonija, 27.01.10. 15:26

Zanimljivo...iako sam protiv netransparentnog arheološkog iskopavanja čini mi se da je ovo jako dobro sjelo HAC-u kojem je DUŽNOST platiti da vide postoji li na trasi buduće ceste kakvo arh nalazište...a unatoč pokušaju autora jednog od članaka na ovu temu u nacionalu, nalazišta kod nas itekako ima i ima se šta kopati...ovi prostori su naseljeni zadnjih cca 8000 godina i na trasi autoputa koji je išao iz Mađarske u BiH, a dio je prolazio kroz Slavoniju nađeno je 30 lokaliteta na širini od 200 metara. tako da se slažem s tigricom7... ne treba bacati lovu, ali treba ulagati u znanost i to ne samo prirodne već i u društvene i humanističke znanosti...


registracija
5/1/10

zagorec55, 27.01.10. 17:33

Pomalo če kilometar autoputa doči opet na Čačićevih4.5000 000.-umjesto kalmetinih(čitaj sanaderovih)17.000 000.-


registracija
23/1/10

adriatik, 27.01.10. 20:13

Urednice,
bilo bi zanimljivo da objavite kada je donesen zakon da kada netko gradi i naidje na arh. ostatke mora on platiti istrazivanja.Objaviti analizu od 2000g. pa do sada tih 415 mil. k su utroseni za koje lokakitete, i dali je to realna cifra? Mislim da ce i tu trebat procackat USKOK.
Arheoloska istrazivanja su
vazna za drzavu ali to se finacira iz budzeta.


registracija
16/11/09

simo, 27.01.10. 21:21

Nije ni vama u Nacionalu lako,tiraža vam pada,konkurancija sve jača a svakodnevno treba zaraditi koricu pljesnjivog novinarskog kruha.Naravno difamirajući sve i svakog.
Stvarate pespotrebene afere,samo da bi prodali svoje ranjene novine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika