28.01.2010. / 13:00

Autor: Hrvoje Šimičević

DORH istražuje kako je došlo do procvata struke Mirjane Sanader

DORH je već formirao spis vezan uz ugovore i okolnosti koje su naveli HAC da plati najmanje pola milijarde kuna tvrtkama i institucijama za arheologiju što su za vrijeme vladavine Ive Sanadera i utjecaja njegove supruge Mirjane Sanader, doživjele nevjerojatan procvat

Mirjana i Ivo SanaderMirjana i Ivo SanaderKako doznaje Nacional.hr, Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu o stotinama milijuna kuna koje je HAC tijekom proteklih godina plaćao za arheološka istraživanja na trasama predviđenim za gradnju cesti. Prema pouzdanim izvorima, DORH je već formirao spis vezan uz ugovore i okolnosti koje su naveli HAC da plati najmanje pola milijarde kuna tvrtkama i arheološkim institucijama što su za vrijeme vladavine Ive Sanadera i preko utjecaja njegove supruge Mirjane Sanader doživjele nevjerojatan procvat.

Na tu znanstvenu granu, kojom se bavi supruga odbjeglog hrvatskog premijera, u proteklih je sedam godina utrošeno više od pola milijarde kuna, odnosno najmanje 507 milijuna i četiri stotine tisuća kuna.

Afera oko arheološkog reketarenja buknula je nakon teksta koji je u objavljen u posljednjem broju Nacionala. Ministar prometa Božidar Kalmeta odmah je u srijedu zatražio detaljnu internu istragu u Hrvatskim autocestama, koja bi trebala rasvijetliti okolnosti na koji je način ta državna tvrtka surađivala sa arheološkom strukom, odnosno s Ministarstvom kulture, i čelnikom toga resora Božom Biškupićem, dojučerašnjim intimusom Ive Sanadera.

HAC jučer poništio ugovore

Primjera radi, Biškupić je za buduća arheološka istraživanja, u razdoblju od 2010 do 2012. sa HAC-om potpisao dva unosna ugovora, koja su struci premijerove supruge omogućili 103 milijuna kuna. Međutim, jučer je Nacional.hr dobio potvrdu iz HAC-a kako je Uprava nakon Kalmetine najave o istrazi odlučila jednostrano raskinuti te ugovore, što je zapravo dovelo u pitanje sama arheološka istraživanja na cestovnim rutama, koji se prema zakonima RH moraju obavljati, a koje prema istim odredbama plaćaju izvođači radova, odnosno HAC.

Reakcija čelništva Hrvatskih autocesta indikativna je sama po sebi, jer sugerira i dodatno potvrđuje sumnje u netransparentno trošenje enormnih državnih financija za arheološke predradnje na cestovnim trasama. HAC se još nije javno izjasnio o službenim razlozima koji su ih naveli na ovaj potez, a ostali smo zakinuti i za komentar iz Ministarstva kulture, iako smo ih od jučerašnjeg dana neuspješno pokušali kontaktirati u nekoliko navrata. Ako ništa, DORH će u ovom slučaju imati dosta posla.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 29.01.10. 16:20

Do procvata struke je doslo jer joj se muz zvao Ivek
nekako me podsjecaju na bracni par Causesku iz Rumunije samo ovima nasima izgleda nema tko suditi!


registracija
24/11/09

friz, 29.01.10. 18:24

smiju se Sanaderi kako su "počistili"Hrvate.Ivo šta ti na ovo vele "seka i braco"?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika