16.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

BRAZIL

ZATVARA SE ''SVEUČILIŠTE KRIMINALA''

ZATVARA SE ‘’SVEUČILIŠTE KRIMINALA’‘

Brazilske vlasti su nakon 46 godina odlučile raspustiti zloglasni zatvor Carandiru, poznat kao ‘’Sveučilište kriminala’’. Zatvor je otvoren 1956. i trebao je služiti kao pritvor za 3.250 osoba, ali je u njemu povremeno boravilo i po 8.000 pravomoćno osuđenih kriminalaca svih vrsta.
Čelnik Brazilske administracije za zatvore Nagashi Furukawa, izjavio je da je Carandiru, najveći zatvor u Latinskoj Americi, bio leglo organiziranih bandi , bezakonja i korupcije te da je vlada napravila odličan potez uloživši 40 milijna dolara u izgradnju 11 manjih zatvora u koje su premješteni osuđenici.
Naziv ‘’Sveučilište kriminala ‘’ zatvor je stekao jer su se u njemu susretali kriminalci iz svih dijelova Brazila i tamo stvarali veze i razmjenjivali iskustva.
Carandiru zbog loših higijenskih uvjeta nije smio imati vlastitu kuhinju a teški životni uvjeti bili su povod čestih pobuna. Najpoznatija je svakako ona iz1992. koju su policajci krvavo ugušili pobivši čak 111 pobunjenih zatvorenika.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika