28.01.2010. / 22:01

Autor: Ana Smrečki

Bajićev treći mandat: Podrška vladajućih, ali ne i oporbe koja ga je i izabrala

Bajiću podršku daju vladajući, ali i njegov prethodnik Radovan Ortynski, dok mu se oporba oštro protivi. U tom kontekstu ne bi bilo loše podsjetiti da je Bajić na aktualnoj poziciji zamijenio Radovana Ortynskog, koji je na taj posao izabran u vrijeme Račanove Vlade. Tadašnja vladajuća koalicija nije bila zadovoljna s njegovim radom. On je predložio Bajića, a potvrdila ga je ista ova garnitura političara koja je danas u oporbi

Mladen Bajić ispred zgrade VladeMladen Bajić ispred zgrade VladeDrugi mandat glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića bliži se kraju, a upravo se oko tog pitanja u javnosti u posljednje vrijeme 'lome koplja'. Premijerka Jadranka Kosor predložila mu je i treći mandat na čelu Državnog odvjetništva i to upravo na dan kada je u javnost 'procurila' informacija da je bivši potpredsjednik Vlade i ministar Damir Polnačec i službeno pod istragom USKOK-a u slučaju Podravka. Znakovito, Bajić se našao u Banskim dvorima i na dan kada je bivši premijer Sanader zbog pokušaja puča izbrisan iz HDZ-a koji je vodio dugi niz godina.

Bajić nasljedio Ortynskog za vrijeme Račana

Upravo nakon odlaska Ive Sanadera s mjesta predsjednika Vlade i HDZ-a, u posljednjih šest mjeseci pokrenuta je lavina afera u državnim poduzećima. Upravo je zbog funkcioniranja Državnog odvjetništva i ključne osobe, Mladen Bajić po treći puta dobio podršku Banskih dvora. No, oporba se njegovoj podršci oštro protivi. Poručuju da afere u državnim poduzećima otkrivaju mediji i sindikati, a da Mladen Bajić kao glavni državni odvjetnik šuti već osam godina. Većinu u Saboru ionako ima vladajuća koalicija pa čelniku DORH-a ne 'gine' ukupno 12 godina na čelu te institucije.

U tom kontekstu ne bi bilo loše podsjetiti da je Bajić na aktualnoj poziciji zamijenio Radovana Ortynskog, koji je na taj posao izabran u vrijeme Račanove Vlade. Tadašnja vladajuća koalicija nije bila zadovoljna s njegovim radom. On je predložio Bajića, a potvrdila ga je ista ova garnitura političara koja je danas u oporbi, a koja mu se oštro protivi.

Za Bajića i Šimonović i Ortynski

Bajić je promijenio dva predsjednika, tri premijera i četiri ministra unutarnjih poslova, a mandat mu istječe za nešto malo manje od tri mjeseca. Neki kažu da je Mladen Bajić najmoćnija osoba u Hrvatskoj. Zaslužuje li glavni državni odvjetnik treći mandat, tema je o kojoj se večeras bavila HRT-ova emisija Dossier.hr. Resorni ministar Ivan Šimonović tvrdi da je Bajić stvoren za taj posao. Smatra da je 'čekao svoju priliku da krene s najsloženijim i najzahtjevnijim gonjenjima protiv korupcije te da ju je sada konačno i dobio'.

Predmeti ne stoje u ladicama

Njegov prethodnik Radovan Ortynski koji ga je i predložio za glavnog državnog odvjetnika, smatra kako Bajić 'dobro radi svoj posao i ne vidi razloga zašto ne bi dobio i treći mandat'. Ortynski se osvrnuo i na komentare da se u Državnom odvjetništvu radi punom parom tek u posljednjih pola godine, od kako je na čelu Vlade premijerka Kosor.

«Sve se pokrenulo 1. srpnja prošle godine kada je na snagu stupio novi Zakon o kaznenom postupku, čime su se stekli uvjeti da istrage budu kvalitetnije, učinkovitije i brže», pojašnjava nekadašnji državni odvjetnik.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 28.01.10. 22:23

Bajic nije odradio skoro dva mandata. On je samo "susao"toliko godina. Tek u zadnje vrijeme proganja posilne momke.


registracija
11/1/10

fluid, 28.01.10. 23:59

Pljačka Hrvatske je krenula uz blagoslov Tuđmana i ekipe(Pašalić,Kutle i bratije)te još uvijek traje.Sistem je uspostavljen preko "činjenja" i "nečinjenja".Nadalje vrlo važna karika u pljački je nesankcioniranje "odgovornosti".Ako ste zaboravili slučajeve eto vam pljačke u Slavoniji.I ntko odgovoran?Ma dajte molim vas.Svi imaju primanja i privilegije zato što su na "odgovornim mjestima".Kada nešto nije dobro nitko od njih se ne osjeća odgovornim.I to pije vode kod nas.A u Kaznenom zakonu je to lijepo napisano.No koga briga.Ma briga ih je ali plan i je takav da se pljačka obavi na takav perfidan način.A vi građani glasujete.Za Judine škude i mrvice sa stola 2oo odabranih.E pa neka vam bude onda.Digli se i sredili Srbe i Jugu a sa svojim lopovima neznate šta bi!?Ne ponavlja li se povijest iliti "već viđeno u zemlji Hrvatskoj"


registracija
29/11/09

Ivis, 31.01.10. 23:30

Sto? Milanovic ga jos nije ocistio!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika