29.01.2010. / 07:22

Autor: Hina

Na sanaciji "Salonita" Fond za zaštitu okoliša angažirati će bivše radnike

Zapošljavanjem radnika na sanaciji tvornice i okoliša, Vlada je ispunila svoje obećanje da će ih sve nekako zbrinuti

Angažiranjem radnika Vlada će ispuniti svoje obećanjeAngažiranjem radnika Vlada će ispuniti svoje obećanjeNa pripremnim radovima za sanaciju Mravinačke kave i uklanjanje mikroarmiranih cementnih cijevi iz kruga tvornice "Salonit" d.d. u stečaju bit će angažirano 40 bivših radnika koji su zdravi i osposobljeni za taj posao, izvijestio je večeras Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dogovor da se angažiraju bivši radnici koji ne odlaze u mirovinu postigli su jutros u Splitu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju Jozo Marić, navodi u priopćenju taj Fond.

Radnici zaposleni do kraja sanacije

Time su ispunjena jamstva koje je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor dala bivšim radnicima "Salonita" glede njihova zapošljavanja uz uvjet da će se ta obveza zapošljavanja primjenjivati sve dok država provodi i financira sanaciju, dodaje se.

Na sastanku je bio i ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Milenko Popović, te je, navodi se, zajednički utvrđeno da je vlada ispunila i obećanje koje se odnosi na donošenje zakona o dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu.

Na temelju toga, radnicima koji su radili u tvornicama gdje se azbest rabio kao sirovinska osnova u proizvodnji uvećana je mirovina za 26 posto, počevši od 1. siječnja 2010. te se ona primjenjuje za sve radnike koji su oboljeli od bolesti uzrokovanih azbestom.

Mirovinskom osiguranju već je prijavljeno 90-ak bivših radnika "Salonita" koji odlaze u mirovinu po tim povoljnijim uvjetima.

Također je istaknuto da će se pristupiti dogovoru u vezi s utvrđivanjem kriterija za isplatu obeštećenja te da će Hrvatska udruga sindikata mjerodavnim tijelima državne uprave predložiti kriterije i osobe na koje bi se to obeštećenje odnosilo uz uvjet da se pri izračunu obeštećenja vodi računa o svemu što je vlada putem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već uložila angažiranjem radnika na sanacijama, stoji u priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea vraćena tužiteljstvu

Optužnica protiv Mladinea vraćena tužiteljstvu

Optužnica protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju Fimi media vraćena je tužiteljstvu na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika