30.01.2010. / 10:39

Autor: Hina

Obama će predložiti napuštanje plana NASA-e za povratak na Mjesec

Obamin cilj je ponovno učiniti NASA-u "motorom za inovacije", pa će se poticati razvoj komercijalne industrije u niskoj Zemljinoj orbiti

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama zatražiti će od Kongresa da podrži financiranje programa Međunarodne svemirske postaje (ISS) najmanje do 2020., ali će predložiti napuštanje sadašnjih planova NASA-e za povratak astronauta na Mjesec, navode u petak američki mediji citirajući dužnosnike administracije i NASA-e.

Obama će u prijedlogu proračuna za 2011., koji bi trebao biti predan Kongresu u ponedjeljak, naložiti Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) ulaganje u komercijalni program letjelica koje bi prebacivale američke astronaute na ISS, prema portalu Space.com, koji prenosi pisanje lista Florida Today.

Smanjenje ovisnosti o Rusima

Potez je usmjeren smanjenju ovisnosti o ruskim uslugama prijevoza posade, nakon što vremešna flota američkih "space shuttlea" s istekom ove godine ode u mirovinu, odnosno u tehničke muzeje.

Administracija će osigurati sredstva za pet preostalih misija raketoplana, čak i ako završni letovi budu prebačeni u 2011.

Mogućnost da se program "shuttle" produlji do 2015., je stavljen na stranu, rekli su dužnosnici.

Obamin cilj je ponovno učiniti NASA-u "motorom za inovacije", pa će se poticati razvoj komercijalne industrije u niskoj Zemljinoj orbiti.

Naglasak će biti na razvoju tehnologije koja će omogućiti održive ljudske ekspedicije izvan Zemljine orbite. No, ta putovanja vjerojatno neće početi prije 2020-ih, ističe Space.com.

Unatoč najavljenom zamrzavanju proračunske potrošnje za većinu diskrecijskih programa, što će zahvatiti oko 17 posto ukupnog proračuna, NASA-in proračun povećat će se za šest milijardi dolara u idućih pet godina, na ukupno 100 milijardi dolara.

Administracija se nada da će stvoriti 1.700 radnih mjesta u Floridi i 5.000 radnih mjesta diljem zemlje, što će pomoći da se ublaži predviđeni gubitak 7.000 radnih mjesta u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, nakon okončanja programa "Space shuttle".

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika