16.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

SAUDIJSKA ARABIJA

SAUDIJCI ĆE USTUPITI SVOJE VOJNE BAZE AMERIKANCIMA

Unatoč dosadašnjem kategoričnom odbijanju, Saudijska Arabija dala je naslutiti kako bi ipak mogla dopustiti američkim snagama da se služe vojnim bazama na njenom teritoriju u slučaju napada na Irak, uz uvjet da tu operaciju odobre Ujedinjeni narodi. Zaključuje se to iz jednog novinskog intervjua saudijskog ministra vanjskih poslova princa Sauda al Faisala u kojem je izjavio kako svi potpisnici povelje UN-a, pa tako i Saudijska Arabija, moraju poštivati odluke Vijeća sigurnosti.
Ono što je navelo Saudijsku Arabiju da se predomisli su vjerojatno višemjesečni međunarodni pritisci u obliku optužbi na račun saudijske kraljevske obitelji da je financirala terorizam, u prvom redu Al Quaedu. Takve optužbe rezultirale su i drastičnim smanjenjem saudijskih ulaganja u inozemstvu, prvenstveno u SAD-u zbog novog zakona kojim se omogućava blokiranje računa i pljenidba imovine onih tvrtki za koje se sumnja da su povezane s terorizmom. Saudijska Arabija očito je odlučila na ovaj način poboljšati svoju međunarodnu reputaciju u nadi da će otpasti s liste zemalja koje financiraju terorizam.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika