31.01.2010. / 09:40

Autor: Anamarija Kronast

Studija: vozači uzrokuju četiri puta više nesreća od vozačica

Uprava za promet australske savezne države Novi Južni Wales izvijestila je da je prošle godine 469 muškaraca sudjelovalo u prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom u toj državi u usporedbi sa 118 žena

Žene su ipak manje opasneŽene su ipak manje opasnePremda najnovije istraživanje o smrtnosti na cestama neće razveseliti mnoge muškarce, ostaje činjenica da su žene u autu ipak manje opasne nego se prije mislilo. Vozači imaju četiri puta veće izglede za sudjelovanje u prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom od vozačica, pokazala je australska studija.

Uprava za promet australske savezne države Novi Južni Wales izvijestila je da je prošle godine 469 muškaraca sudjelovalo u prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom u toj državi u usporedbi sa 118 žena.

Muškarci su statistički skloniji nesrećama, bez obzira na to što voze češće nego žene, navodi se u studiji.

Direktor australskog Centra za sigurnost na cestama Soames Job kazao je da muškarci koji sudjeluju u fatalnim nesrećama obično voze brže, veća je vjerojatnost da su pod utjecajem alkohola i često nisu vezani. Osim toga, kaže Jobs, muškarcima je važnije da budu vješti vozači, a ženama da budu sigurnije vozačice.

Instruktor vožnje James Stewart izjavio je australskom javnom radiju (ABC) da kao suvozač radije sjedi u autu koji vozi žena. "Muškarci su vozači visoka rizika. Oni svi misle da su bolji nego što zapravo jesu", dodao je.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 31.01.10. 10:41

Samo ste zaboravili napisati koliko je vozača a koliko vozačica?! Kladim se da je vozača deset puta više, pa otud i takvi podaci!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika