31.01.2010. / 22:45

Autor: Ana Smrečki

Presuda u slučaju Index 3: Uvjetne kazne za one koji nisu priznali krivnju

Presuda bi trebala biti obavljena u 13 sati. Sudskim vijećem predsjeda sudac Zoran Luburić. Prema USKOK-u, svi oni koji tijekom postupka nisu priznali djela koja im se stavljaju na teret trebali bi dobiti uvjetnu kaznu

Bivša predsjednica saborskog odbora za sprečavanje sukoba interesa Deša Mlikotin Tomić jedna je od otuženih u slučaju Index 3Bivša predsjednica saborskog odbora za sprečavanje sukoba interesa Deša Mlikotin Tomić jedna je od otuženih u slučaju Index 3Korupcijskih afera u Hrvatskoj je svakim danom sve više i više. Iako se čini da se one samo otkrivaju te da se slučajevi potom predugo povlače po sudovima, evo dobre vijesti i za one najkritičnije. Naime, na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak će nakon sedam mjeseci biti izrečene presude u slučaju Index 3. Radi se o slučaju kupovine ispita na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu.

Među devet profesora i Deša Mlikotin-Tomić

Odnosi se na devet profesora, među kojima je i nekadašnja predsjednica saborskog odbora za suzbijanje sukoba interesa Deša Mlikotin-Tomić. No, to nije sve. U tom slučaju optuženo je i osam studenata, tri posrednika, voditeljica referade spomenutog fakulteta kao i jedan vanski suradnik s Ekonomije. Svi su oni optuženi za kupoprodaju ispita, zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje.

Ispiti se plaćali so dvije tisuće eura

Kako javlja portal Business.hr presuda bi trebala biti obavljena u 13 sati. Sudskim vijećem predsjeda sudac Zoran Luburić. Prema USKOK-u, svi oni koji tijekom postupka nisu priznali djela koja im se stavljaju na teret trebali bi dobiti uvjetnu kaznu. Krivnju su, naime do sada priznali prvooptuženi Milan Čevida te vanjski suradnik Ekonomskog fakulteta Marko Slipčević te dvije studentice. One tvrde da su se ispiti na fakultetu plaćali čak do dvije tisuće eura. Ostali sve opovrgavaju, a njihova obrana tvrdi da optužbe na suđenju nisu dokazane.

Vezane vijesti

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna

Revizija na ekonomiji: Tipuriću i društvu za sumnjive projekte 35 milijuna kuna

Kaznena prijava i izvanredni otkaz dva su "dara" koja bi mogao potkraj mjeseca dobiti bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Isto čeka i… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 03.02.10. 10:22

Koja budalaština? Veliki uspjeh bajića & comp. Glupost. Zakaj bajić ne istraži na koji su naćin došli do naslova profesora, doktora, magistara i diplomiranih inženjera članovi Uprava i direktori u nekim javnim poduzećima (primjerice HEP-u). Dok su u "aferi Index 3" ispiti plačani sa kojom stotinom eura ispiti i akademski naslovi članova uprava i direktora u javnim poduzečima su plačani sa desetinama milijuna kuna preko fiktivnih i nepotrebnih Ugovora između tih javnih poduzeća i pojedinih Fakulteta (recimo FER u Zagrebu). I sada su ti vrli "stručnjaci" na mnogim važnim funkcijama u RH. Nije ni čudo kaj su naša Sveučilišta rangirana daleko iza svih balkanskih (čak iza Niškog) na popisu nekih svjetskih relevantnih institucija! Sramota, a bajić se hvali ulovom ovih par malih profesorčića i studenata. Naravno i njih je trebalo uloviti, ali nesrazmjerno većim "ribama" (za koje se dobro zna) se ne usuđuje stati na rep. Fuuuuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika