16.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

KRIMINAL

POČELO SUĐENJE ZAGORCU I KAKARIGIJU ZBOG NAVODNIH MALVRZACIJA U MORH-u

POČELO SUĐENJE ZAGORCU I KAKARIGIJU ZBOG MALVRZACIJA U MORHU

Nakon opsežne istrage koju je vodio istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić, na istom je sudu u ponedjeljak počelo suđenje dvojci umirovljenih generala Matku Kakarigiju, bivšem načelniku Uprave za graditeljstvo MORH-a, i Vladimiru Zagorcu, bivšem pomoćniku ministra obrane za opremanje i nabavu. Spomenutu dvojicu tužiteljstvo tereti za gospodarske malverzacije i zloporabe kojima je Ministarstvo obrane oštećeno za 16 milijuna kuna. Optužnica ih također tereti da su tokom 1997. godine nezakonito novcem MORH-a financirali gradnju vikendice Antuna Šporera, bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine, oštećene u ratu, iako su znali da ju nije uništila Hrvatska vojska nego srpski pobunjenici. Ministarstvo obrane je, prema zakonu, moglo financirati obnovu isključivo onih objekata koje je tijekom Domovinskog rata oštetila Hrvatska vojska.
Kakarigi je bio umješan i u skandal vezan uz stjecanje statusa vojnog invalida, koji je potpisao negdašnji pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Pero Kovačević. Naime, Kovačević je u jesen 1999. potpisao rješenje kojim je Kakarigiju odobren status 40-postotnog ratnog vojnog invalida premda se u izvješću Vojne policije navodi da je 1988. obolio od dijabetesa te se od 1992. vodio kao nesposoban za vojnu službu. Osim toga, prema izvješću Službe za obavještajno-sigurnosne poslove Vojne policije, Kakarigi uopće nije sudjelovao u ratu već se generalov ratni put svodio na boravak u Zagrebu i okolici.
Pored Kakarigija i Zagorca, za gospodarske zlouporabe tužiteljstvo tereti i Kakarigijeva pomoćnika Jurja Vojkovića, bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera te Lea Kureta iz splitskog poduzeća «Građenje».

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika